Кременчанин поділився селфі із загадкової вежі, від якого перехоплює подих (фото)

Селфі, що зроблене на загадковій металевій вежі, поділився кременчанин Іван Чоповський. Як з’ясувалося – це не пересічний побутовий об’єкт, а геодезичний пункт Кременець Дуги Струве.

– До теми про дугу Струве: стан її сумний, що й видно на фото. Є встановлена меморіальна дошка з інформацією. Син зняв з її висоти види на Божу гору та навіть видно Бону! Звичайно, страшна висота, а син ще той відчайдуха, не виправдовую... Але цікаво, – пише мама сміливого юнака Olga Bilosevich.

Довідка:

Грандіозний проект першої половини 19-го століття. Система тріангуляційних пунктів довжиною 2 820 км, за допомогою якої було здійснене перше достовірне вимірювання великого сегменту дуги земної кулі, що дозволило точно встановити розмір і форму планети. Закладена в 1816-1855 роках Фрідріхом Струве. Входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Результати вимірювання дуги Струве були надзвичайно високої якості, тому використовувалися у наукових і практичних цілях понад 130 років. Ця дуга проходить через територію 10 країн і нараховує 265 геодезичних пунктів, багато з них було втрачено, а деякі добре збереглися, пише джерело.

Фото Івана Чоповського

Вибір читачів за тиждень

Відео