У Тернополі нагородили вчителів, які встали на захист країни (фоторепортаж)

DSC_0430

Сьогодні, 31 жовтня, в Тернопільському обласному військовому комісаріаті відзначили вчителів «Захисту Вітчизни» Кременецького, Шумського та Підволочиського районів. Чоловіки проходили службу як по мобілізації, так і добровільно, перебуваючи на захисті територіальної цілісності в лавах Збройних сил України і Нацгвардії.

Разом з офіцером відділу цивільно-військового співробітництва оперативного командування «Захід» підполковником Андрієм Рисюком  вчителі предмету «Захист Вітчизни» обговорили питання, які є актуальними.

– Заходиш в школу – дошка із портретами «Небесної сотні», лампадка, на іншій стіні – портрети загиблих на війні, лампадка, на фасадах – меморіальні дошки. Це школа, а не кладовище. Головне завдання навчального закладу – навчити любити батьківщину, а не боятися! Нереально зробити сучасну реформу освіти, коли в штаті сидять люди пенсійного віку. Їхній розум не готовий сприймати те, що відбувається зараз. Перше, в чому ми програємо Росії – інформаційний простір. В школах створені групи шкільного самоврядування і дуже мало дітей переглянуть статтю, в якій йдеться про учасників війни або ситуацію на Сході. Тому що молода людина не знає ціну грошам, достаткам і багатствам, вона обере хліб. А дорослі люди в більшості обирають матеріальне, – розповів на зустрічі Андрій Рисюк. – В країні зараз відбуваються події сторічної давності. Україні 28 років і країна моїх батьків зробила дуже багато помилок і їх зможуть виправити не моє покоління, яке сидить в окопі, а ті, кого ви, вчителі, готуєте! Цьому поколінню буде найтяжче! Я вас попрошу, в школі не здавайтеся, не дивлячись на жодні ситуації. Дуже важливо зараз викладати «Захист Вітчизни». Цей предмет або хочуть знищити, або ті знання, які ви хочете передати дітям, були недоступні. Мені здається, що коли якесь покоління не додає знання своїм дітям, в майбутньому вони повторюють помилки минулого. Тільки в нашому поколінні молодше старшому ставить пенсію в 1 300 гривень, і від нас залежить, яку нам, як учасникам АТО, дасть пенсію наступне покоління!

Відзначення вчителів відбувається по всіх західних областях України. Спочатку нагороджували вчителів у Рівному та Луцьку, сьогодні у Тернополі.

– Кожного року до Дня вчителя ніхто ніколи не згадав освітян, які проходять службу, були в зоні АТО/ООС.  В нас і класу «Захисту Вітчизни» немає. Немає навчальних автоматів, –  поскаржились вчителі. – На цих предметах ми робимо усе, щоб зберегти їхнє життя і свідомість.

Підполковник Андрій Рисюк подякував вчителям за їхню працю, за все, чому навчають дітей та вкладають у свідомість молодшому поколінню.

– Я люблю не президента, не Верховну Раду, я люблю свою землю! Якщо її не буде, то її не буде ні в кого – ні в мене, ні в президента! Війна приходить туди, де недопрацьовують вчитель і священник! Якщо вчитель і церква одноголосно будуть виховувати захисника разом з освітою – тоді в нас буде країна! Поки школа не дасть знання, як любити країну – не буде порядку. Якщо Україну порівнювати з будинком, то ви – вчителі «Захисту Вітчизни» – закладаєте фундамент. Якщо цей фундамент буде закиданий бичками, пляшками з-під алкоголю, то не буде нації! Покоління «двієчників» дорвалось до влади. За 28 років збільшилась кількість турніків, спортивних майданчиків, секцій, грають гімн, на кожній державній будівлі висить прапор? Ні! Потрішки зміни є, так, але це 28 років, випало два покоління! Ваші вчинки є прикладом для інших вчителів, як Луганської, Донецької, Харківської, так і інших областей. Військове керівництво буде допомагати, впливати на місцеву владу, аби ваш предмет був більш доцільнішим. Але не опускайте руки! –  наголосив офіцер Андрій Рисюк.

Опісля спілкування з вчителям предмету «Захист Вітчизни» вручили грамоти за участь в АТО, активну громадянську позицію та надання допомоги структурним підрозділам оперативного командування «Захід».

Дякуємо захисникам, учасникам російсько-української війни, освітянам, які відстоюють територіальну цілісність України, за мирне небо у наших домівках!

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео