Віра Олександрович

Тернопіль: навіщо Олександру Смику майже 43 мільйона гривень (фото)

Комплексну програму розвитку культури і мистецтв Тернопільської міської територіальної громади на 2020-2022 рр. планують ухвалити депутати. Загальний обсяг фінансів, необхідних для її реалізації, – 42 млн 719 тис. грн.

Автор цього документу – начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик. Контроль за виконанням рішення у разі його прийняття покладуть на постійні комісії з гуманітарних питань (голова – Володимир Місько) і з питань бюджету та фінансів (голова Михайло Ібрагімов).

Впродовж 3-х років у місті за майже 43 млн грн (див. таблицю унизу – прим.) планують вирішити чимало проблем. Адже, як йдеться у документі, матеріально-технічна база галузі морально та фізично застаріла і потребує суттєвого оновлення. Особливо у скрутному становищі – заклади культури сіл Малашівці, Іванківці, Кобзарівка, Вертелка, Плесківці та Глядки. До того ж, існує потреба у відкритті бібліотеки та інтернет-центру в мікрорайоні «Сонячний».

Наприклад, на підтримку місцевих культурних діячів, музичних і творчих колективів планують витратити, відповідно, 1 100, 1 150 і 1 200 тис. грн. Приблизно такі ж суми передбачили за роками на проведення фестивалів та конкурсів. Зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури міста і проведення капітальних ремонтів будівель «потягне» набагато більше: 7 815,6, 6 047 і 9 245 тис. грн.

Є ще кілька цікавих цифр. Так, на реставрацію будівлі центральної міської бібліотеки (фасад) потрібно 750 тис. грн, на капремонт опалювальної системи (заміна труб і батарей) в УД «Перемога» – 500 тис. грн, а на ремонт сходів центрального входу ПК « Березіль» – 934 тис. грн. Втім, роботи у приміщенні і на даху будинку культури у с. Вертелка «потягнуть» ще більше – 1 539,1 тис. грн.

До речі, цю програму можуть розглянути вже на наступній сесії міської ради. Коли вона відбудеться, наразі не відомо. Проте вже є деякі питання, що можуть потрапити на розгляд депутатів (читайте ТУТ і ТУТ).

Програма - в один етап, протягом 2020-2022 рр.

  Обсяг ресурсів   Фінансування за роками (у тис. грн) Усього витрат (у тис. грн)
2020 2021 2022  
16 096.1 11 647.5 14 975.5 42 719.1
бюджет Тернопільської МТГ 16 096.1 11 647.5 14 975.5 42 719.1

Довідка. До мережі закладів культури та мистецтв Тернопільської МТГ входять: Палац культури «Березіль» ім. Леся Курбаса разом із філією – Українським домом «Перемога» і будівлею кінотеатру на вул. І. Франка, 8; клуби та будинки культури у селах МТГ: Вертелка, Чернихів, Курівці, Малашівці, Іванківці, Глядки, Плесківці, Кобзарівка; КУ Будинок культури «Кутківці», КУ Будинок культури «Пронятин», три початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів КУ «Тернопільська художня школа ім. М. Бойчука» із двома  філіалами: на вул. Виговського і на вул. Медовій, 6; КУ «Тернопільська музична школа №1» ім. В. Барвінського, КУ «Тернопільська музична школа №2 ім. М. Вербицького», КП «Тернопільська кінокомісія», КУ «Тернопільська міська централізована бібліотечна система, до якої входять 5 бібліотек для дітей і 7 бібліотек для дорослих, а також бібліотеки сіл МТГ; «Муніципальний Галицький камерний оркестр» і «Муніципальний духовий оркестр «Оркестра Волі», КП «Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя».

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео