Орест Сарматський

Пілотний проект «Ліс у смартфоні» реалізують на Тернопільщині

Тернопільська область підключилася до пілотного проекту e-реєстру заготівлі деревини та онлайн-карти рубок.

Суть проекту, в якому бере участь наша область, у тому, що відтепер кожна людина може зайти з комп’ютера чи телефону на сайт LK.UKRFOREST.COM та ознайомитися з переліком лісорубних квитків, тобто, дозволів на заготівлю деревини або перевірити на карті законність здійснення таких рубок.

- Додам, що нині в усіх шести державних підприємствах, де діє 44 лісництв, 145 дільниць, запроваджено єдину державну систему електронного обліку деревини, - коментує начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко. - Проект «Ліс у смартфоні» органічно вписується у систему точного електронного обліку лісоматеріалів на лісосіці в online-режимі шляхом маркування деревини спеціальними бирками зі штрих-кодом та застосування мобільних електронних пристроїв під час здійснення облікових операцій. Це дозволяє вести електронний облік із приймання, переміщення, інвентаризації та реалізації деревини, детально ознайомитися з тим чи іншим дозволом на рубку та ділянками, на яких відбувається або відбуватиметься заготівля деревини, а також переглянути все це на онлайн-карті.

На Тернопільщині площа земель лісогосподарського призначення області сягає понад 201 тис. га, з них понад 183 тис.га земель вкритих лісами. Запас деревини у них оцінюється в межах понад 32 млн куб м.

На сьогодні вже шість областей України підключено до пілотного проекту e-реєстру заготівлі деревини та онлайн-карти рубок.

У реєстрі станом на 11 листопада оприлюднено інформацію про майже 31 тис. виданих дозвільних квитків на заготівлю деревини. Онлайн-карта рубок поширюється на Чернігівську, Полтавську, Рівненську, Київську, Волинську, Тернопільську області.

У планах – запуск реєстру лісових квитків на промисловий збір ягід, грибів, меду, лікувальних трав.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео