Незвичний празник в івачівському храмі

74789386_484570852147592_4480184281716490240_o

«Богові - серце, людям - праця, а собі - хрест», – ці зворушливі слова, які свого часу зронив святий Хосемарія Ескріва, стали життєвим кредо знаного греко-католицького священника, пароха сіл Івачів Долішній та Івачів Горішній Тернопільського району о. Глубіша. Власне, цю крилату фразу отець Орест ще раз нагадав численним вірянам та почесним гостям під час храмового празника Святого апостола і євангелиста Луки в однойменній церкві Івачева Долішнього.

А празник був справді возвишеним і неординарним, оскільки Святу Літургію разом з отцем Орестом відправляли кілька священників Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Воістину ангельським співом її супроводжували три десятки учасників злагодженого хору «Глорія» церкви Святого Петра з обласного центру, який очолює регент і диригент-віртуоз Оксана Цимбалюк, пише Богдан Новосядлий для газети «Сільський господар плюс».

До речі, тернопільські хористи не вперше навідуються з духовними концертами до Івачівської громади. Адже активним учасником цього співочого гурту є керівник місцевого господарства «Тернопільнасіння» з колоритним тенором Юрій Климук. І цього разу співуча «Глорія» після Літургії дала чудовий концерт духовної пісні, а заодно дзвінким многоліттям привітала місцевого пароха отця Ореста Глубіша із 70-літтям, яке він нещодавно відсвяткував. До речі, отець Орест, окрім сумлінного виконання священичих обов’язків, веде активну педагогічно-просвітницьку діяльність. Досить сказати, що він – багатолітній викладач Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого, в якій сам навчався чверть століття тому. Майже 25 літ редагує популярний релігійний часопис Тернопільсько-Зборівської архиєпархії «Божий сіяч», яким зачитуються не лише на Тернопіллі, але й на східних теренах нашої держави та в екзилі. А його пристрасні високодуховні проповіді в ефірі міжнародного, загальнодержавного та обласного радіо знаходять стежку до сердець тисяч вірян.

…Своєю чергою отець-парох і водночас ювіляр сердечно подякував колективу «Глорії» за гарний спів і попросив хористів, аби вони ніколи не забували про Івачів Долішній та його щедро намолену церковцю.

Принагідно отець Орест подякував меценатам: директору ТОВ «Агрокомплекс» Григорію Пінязю, керівникам місцевого підприємства «Тернопільнасіння» уже згадуваному Юрію Климуку та його партнерам Зіновію Дольному та Василю Чамбулу; тернопільському підприємцю, який нині проживає в Івачеві Долішньому, Віталію Лебедєву, та всім парафіянам, які щирою молитвою, своєю працею та посильними пожертвами роблять усе для того, аби місцевий храм був не лише архітектурною окрасою рідного села, а передусім його щедрою духовною скарбницею, де замешкав живий Ісус Христос.

Фото Миколи ВАСИЛЕЧКА

Вибір читачів за тиждень

Відео