Віра Олександрович

Перспективи: у скарбниці Тернопільщини утвориться велика дірка (фото, відео)

Через негаразди при формуванні місцевих бюджетів на 2020 рік Тернопільська обласна рада звернулася до керівництва країни.

Зробили це депутати 14 листопада, під час 2-го засідання 12 сесії. Нагадаємо, того дня політики розглянули чимало цікавих питань (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Ініціювали появу «бюджетного» звернення у порядку денному сесії члени фракції партії «Європейська Солідарність». Тож її керівник Степан Барна пішов до трибуни із відповідною доповіддю. Нагадаємо, цей депутат ще пів року тому обіймав посаду голови обласної держадміністрації.

Розглядаючи питання «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради Разумкова Д.О., Прем’єр-міністра Гончарука О.В., народних депутатів, обраних від Тернопільської області щодо формування місцевих бюджетів на 2020 рік», політики вирішили заслухати директора департаменту фінансів ОДА Степана Скибиляка. Йому поставили ряд питань і переконалися, що грошей Тернопіллю у 2020-му дійсно бракуватиме, особливо – на бюджету сферу.

Після цього депутати внесли свої пропозиції до запропонованого варіанту звернення і прийняли документ більшістю голосів (цитуємо): «…У зв’язку з відволіканням значного обсягу власних доходів на забезпечення видатків, які мали б здійснювати за рахунок освітньої субвенції і додаткової дотації із державного бюджету, місцеві бюджети не можуть забезпечити наданих Урядом повноважень без додаткових трансфертів із державного бюджету. Зміни, передбачені проектом Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік», ще жорсткіші щодо місцевих рад усіх рівнів. Зокрема, переведення акцизного податку із виробленого в Україні або ввезеного в Україну пального у повному обсязі до державного бюджету позбавить місцеві бюджети значного ресурсу, яким раніше регулювали ряд соціальних питань. Ми, депутати Тернопільської обласної ради, переконані, що передбачений проектом Закону «Про Держбюджет-2020» ресурс не дозволить органам місцевого самоврядування виконувати власні і делеговані повноваження та унеможливить надання послуг і виплату зарплат громадянам…».

Відтак тернопільські депутати звернулися із пропозицією щодо внесення до чинного законодавства низки змін, що сприятимуть фінансовій стабільності і збалансованості місцевих бюджетів, а також процесів децентралізації.

Нагадаємо, це засідання пройшло у капітально відремонтованому конференц-залі, що на вул. Грушевського, 8. Як «Терен» уже повідомляв, на ці роботи витратили близько 9 млн грн. Втім, цікавими для жителів краю є й інші статті витрат, адже загалом роботи обійшлися у 14 млн 132 тис. грн. Отже, капремонт даху сесійної зали обійшовся у понад 990 тис. грн. Крім того, понад 3 млн грн спрямували з казни на нову систему кондиціонування. Натомість модернізація системи голосування «Віче», як повідомили в обласній раді, потягнула ще 811 тис. 392 грн.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео