Віра Олександрович

Чому політиків у Тернополі сьогодні кропили святою водою (фото, відео)

Друге засідання 12-ї сесії Тернопільської обласної ради відбулося сьогодні, 14 листопада. Спрацювали депутати доволі ефективно, хоча без урочистостей і гучних політичних заяв не обійшлося.

Нагадаю, ремонт у приміщенні конференц-зали тривав майже рік. За цей час там встановили не лише нові столи, а й оновлену систему «Віче». Вона працювала у тестовому режимі. Тому голові обласної ради Віктору Овчаруку довелося пояснювати колегам певні нюанси.

– Ми оновили повністю освітлення, систему вентиляції, яка тепер працює і на охолодження, і на обігрів, – пояснює пан Овчарук. – Також ми оновили систему «Віче». Тому ми сьогодні працюватимемо у тестовому режимі. Якщо будуть якісь запитання, зауваження, то прошу, якщо ви помітите якісь негаразди, говорити про це, ми будемо відразу реагувати.

Очевидно, саме через це у залі сьогодні не було Wi-Fi, а також не відбувалася пряма трансляція засідання. Ба більше, офіційний сайт обласної ради просто «ліг». Тим не менше, зміни, що відбулися у приміщенні, усіх вразили, адже у тому залі не робили ремонт 40 років – фактично з того часу, коли його здали. І все там уже мало не надто сучасний вигляд.

Розпочали засідання святково, попри те, що воно було другим. Зокрема, студенти місцевого музичного коледжу виконали Гімн України і «Молитву за Україну».

На оновлення залу, у тому числі – меблі, вентиляцію і технічне оснащення, із обласного бюджету витратили близько 9 мільйонів гривень. Звісно ж, освятити таке приміщення,  а також депутатів прийшли святі отці різних українських конфесій. За вдалу роботу присутні молилися усі разом.

– Щастя вам, здоров’я, Божої мудрості, – говорить архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви кир Василій Семенюк. – Нехай Господь Бог сотворить усім многії і благії літа.

Після цього церковні ієрархи рушили до зали, щоб окропити присутніх святою водою. До речі, найбільше її вихлюпали на тих, хто сидів у президії. Через це навіть сміх прокотився залою. Натяк священників присутнім сподобався.

Варто зауважити, що депутати не забули про свого колегу – Олександра Башту, який у жовтні відійшов у засвіти. Віктор Овчарук закликав усіх присутніх згадати колегу хвилиною мовчання, а також помолитися за усіх, хто загинув на україно-російській війні.

Підтримали цю ідею і численні гості, які прийшли на засідання. Додамо, що для них також у залі створили комфортні умови. Щоправда, для частини присутніх крісел не вистачило. Зате місцеві журналісти оновленням залишилися задоволеними, адже у них тепер і розетки, і решта технічних «примочок», – під руками.

Вперше у роботі сесії взяв участь новопризначений голова обласної держадміністрації Ігор Сопель. Він висловив переконання, що лише діалог і співпраця між усіма гілками влади є запорукою подальшого розвитку нашого краю, розв’язання проблемних питань, які турбують його жителів, підвищення рівня їхнього добробуту.

Також він разом Віктором Овчаруком вручив секретарю Великогаївської сільської ради Ірині Скочеляс грамоту Верховної Ради України. Жінку відзначили за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та освітній розвиток регіону, активну громадську діяльність, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм.

Зауважимо, у порядку денному було близько 80 питань. Але спершу депутати вирішили розглянути кілька політичних звернень, зокрема, щодо відкриття ринку землі в Україні. Про результат дискусії, що виникла у залі, читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео