Шумська ОТГ підписала угоду про партнерство з польським містом Отвоцьк (фото)

21e8102f0a5f47b916e3a856bea61831

Угоду про партнерство міста Шумськ та Отвоцьк (Польща) днями підписали міський голова Володимир Плетюк та Президент Отвоцька Ярослав Томаш Маргельські.

- Цей документ сприятиме плідній співпраці наших міст у розвитку молодіжних, комерційних, культурних стосунків. Щиро дякуємо Президенту міста Ярославу Маргельські, керівництву міста і повіту за теплий прийом та співпрацю, – каже Володимир Плетюк.

Що дасть підписання такої угоди для Шумської громади.

-По перше, про Шумськ знають тепер не лише в області чи поза її межами, а на міжнародному рівні, – переконана секретар міської ради Людмила Павленко. – Наступне: наша громада пишається неймовірно талановитими дітьми, які тут мешкають, і займаються у різних гуртках, школах. Завдяки такій співпраці, юні обдарування мають можливість виступати на високих сценах і демонструвати свої здібності. Раніше батьки могли про таке лишень мріяти, а зараз це стало реальністю. Уже тричі учні Шумської школи мистецтв, разом зі своїми викладачами, їздили в Отвоцьк на фестиваль «Сакросонг» і займали призові місця, і під час перебування нашої делегації у Польщі, ми знову отримали запрошення, аби з 4 по 8 червня шумські діти поїхали на фестиваль в Отвоцьк.

У міській раді кажуть, що з польською стороною обумовлено співпрацю у плані спільних поїздок шумських дітей до Польщі, а їхніх – у нашу громаду, і не лише у рамках проведення фестивалів чи конкурсів, а з метою відпочинку. У місцевому костелі, каже ксьондз Лукаш, готові прийняти діток, але, звісно, у теплу пору року. Але ще будуть вивчати варіанти проживання дітей у родинах, відповідно, щоб і шумська юнь могла поїхати до Польщі.

Взагалі, є така спільна думка – розвивати зелений туризм. Поляків приваблює наша історія, наша природа, і вони готові сюди приїжджати на відпочинок, з екскурсійною метою. Отож, ідея на опрацюванні, хочеться сподіватися, що вона матиме резонанс.

-Таку угоду про співпрацю Отвоцьк має з Японією, Німеччиною та Литвою, а тепер ще й з Шумськом, і це вважаю добрим почином співпраці, яка стала можливою завдяки польському «Клубу творчого мислення», за що ми, шумчани, щиро вдячні, – додає Людмила Павленко. – До речі, щодо розвитку зеленого туризму, то, у рамках такої партнерської угоди, поляки уже розпочали співпрацю з литовцями, отож, буде де черпати досвід, тому важливо, що і між нашими сторонами обговорено таку ідею.

Польська сторона висловила побажання надсилати допомогу малозабезпеченим сім’ям Шумської ОТГ – цим буде опікуватися ксьондз місцевого костелу Лукаш.

Відвідини Отвоцька делегацією Шумської ОТГ співпали з великим державним святом – Днем Незалежності Польщі. Шумчани кажуть, що у захопленні від того, якими патріотами є поляки. У цей день не працює жоден магазин, усе дуже урочисто та піднесено. І гімн, і усі патріотичні пісні поляки знають напам’ять і співають їх усі, хором. Саме такого бракує багатьом українцям – відчуття гордості за свою державу, відданості землі, де народився, живеш і працюєш. Міський голова Володимир Плетюк поклав квіти до пам’ятника Пілсудському та загиблим у смоленській трагедії. З поваги до українців – звучав і наш національний гімн, були присутні наші атрибути.

Співробітник Шумського районного краєзнавчого музею Лариса Колесник у переповненому залі публічної міської бібліотеки розповіла польським друзям про історію Шумська. Також наша делегація відвідала музей Повстання у Варшаві і була вражені величезними чергами по 300-400 чоловік. Люди годинами вистоюють, щоб потрапити до музею, де усе облаштовано так, що кожен відвідувач переживає події минулого, коли Варшава була зруйнована, пишуть на сайті Шумської ОТГ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео