Віра Олександрович

Те, що може статися 9 грудня у Парижі, лякає жителів Тернопільщини (фото)

Громадські активісти з Тернопільщини занепокоєні тим, що може статися 9 грудня у Парижі, тобто під час зустрічі у Нормандському форматі. Підтримки і розуміння вони нещодавно шукали у найвищому представницькому органі краю.

Нагадаємо, 3-тє засідання 12 сесії облради відбулося 28 листопада. Наступне – скликали на 10 грудня.

Депутати1
Депутати1

Виявилося, депутати на Тернопільщині дійсно занепокоєні ситуацією, що склалася навколо зустрічі у Нормандському форматі. Тож вони на сесії підтримали звернення громадськості з цього питання. Тільки внесли до тексту деякі доповнення.

У документі зокрема, йдеться (цитуємо): «Ми, представники громадського руху «Захисти Україну» та інших патріотичних організацій, занепокоєні ситуацією, що склалася навколо зустрічі у Нормандському форматі, запланованої на 9 грудня у Парижі. Переконані, що напередодні цієї зустрічі Україна стоїть на межі остаточної втрати своїх територій... Вчергове акцентуємо увагу керівництва держави на пропозиції відмовитися від Мінських і Нормандських форматів, а зосередитися на дотриманні виконання Будапештського меморандуму країнами-підписантами як єдиного документу, що гарантує безпеку і збереження суверенітету України».

Депутати2
Депутати2

Окрім того, на сесії політики підтримали звернення громадських організацій щодо відновлення розслідування у справах Майдану. У цьому документі зокрема, йдеться (цитуємо): «…21 листопада 2019 року Україна відзначила 6-ту річницю початку Революції Гідності та вшанувала пам'ять Героїв Небесної Сотні. На жаль, досі немає відповіді на питання, хто є винним у загибелі понад сотні і пораненні тисячі українців. Замість виконання чергових обіцянок - довести розслідування у справах Майдану до реальних вироків, маємо повне зупинення слідства, вперше за 6 років з моменту вчинення цього жахливого злочину. З 21.11.2019 р. оголосила голодування правозахисниця, адвокат родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська. До голодування долучаються інші правозахисники, а підтримку їм уже висловлюють численні громадські активісти та організації. …звертаємося про підтримку цього звернення і прийняття заяви Тернопільської обласної ради до ВРУ щодо якнайшвидшого розгляду і прийняття проекту закону про внесення змін до Закону «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань з урахуванням поправки 318 щодо позаконкурсного переведення слідчих у справах Майдану із ГПУ до ДБР».

Депутати3
Депутати3

Нагадаємо, фракція Радикальної Партії в Тернопільській обласній раді закликала депутатів підтримати звернення до керівництва держави і щодо припинення політичних переслідувань щодо лідера радикалів Олега Ляшка та низки активістів, зокрема: Марусі Звіробій, Софії Федини та інших, хто виступає в опозиції до влади. Втім, це звернення не підтримали депутати від «Самопомочі», «Громадської позиції», «Народного контролю» та «УКРОПу», тому голосів «за» не вистачило.

До речі, на засіданні 28 листопада депутати встигли розглянути близько 40-ка питань. Про це «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео