Печера на Чортківщині увійшла в топ-5 найкрасивіших печер України, які варто побачити наживо

млинки

Хтось обожнює підкорювати вершини, а хтось – досліджувати місцевість під землею. Звісно, адже містична атмосфера печер не відлякує. Навпаки – зацікавлює, приваблює і залишає після себе безліч нових емоцій. Телеканал «1+1» опублікував топ-5 найкрасивіших печер України, які варто побачити наживо. Серед них – три печери з Тернопільщини, зокрема «Млинки», що у селі Залісся Чортківського району.

Екстремальні «Млинки» (Тернопільська область)

Довжина ходів у підземних лабіринтах сягає 40 кілометрів. Тут ти зустрінешся віч-на-віч з різнобарвними кристалами, сталактитами, пластинчатим гіпсом та іншими яскравими утвореннями. Також ця печера – чудове джерело адреналіну. Її проходи подекуди такі вузькі та низькі, що пробереться не кожен. Але хто подолає маршрут, почерпне вражень на рік вперед!

млинки
млинки

Знаменита «Оптимістична» (Тернопільська область)

Виявляється, це найдовша гіпсова печера у світі, а також найдовша печера у Євразії. І хоча вона до кінця не вивчена, завдяки своїм масштабам змогла «пробитися» до Книги рекордів Гіннеса. До слова, найглибше підземне озеро ти також побачиш в «Оптимістичній».

оптимістична
оптимістична

Неповторна «Кришталева» (Тернопільська область)

На відміну від печери у Млинках, Кришталеву можна порівняти з парком. Гуляти у ній одне задоволення, роздивлятися чудернацькі витвори природи – і поготів! Печера на перший погляд й справді тендітна, немов тонке скло. А її стіни з кристалами гіпсу білого, кремового та рожево-бурштинового кольору змушують затамовувати подих, аби не порушити цю красу.

кришталева
кришталева

Яскрава «Атлантида» (Хмельницька область)

Різнокольорові кристали печери утворюють квіти, зірочки та бурульки, які на світлі виграють усіма барвами веселки. Печера має окремі зали, галереї, гроти та коридори… Чим не казковий замок?

атлантида
атлантида

Білосніжний «Соледар» (Донецька область)

Колись у цих величезних просторах «кипіла» робота з видобутку солі. Втім, поступово печера перетворилася на масштабний туристичний об’єкт. Цікаво, що 2003 року в Соледарі була запущена повітряна куля, а ще тут є власне футбольне поле. Щороку міжнародний фестиваль «Соляна симфонія» за участю оркестру та кращих оперних голосів проходить саме тут. Звісно, адже 30-метрова висота створює незабутнє звучання та акустику!

соледар
соледар

За інф. телеканалу «1+1»

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео