Орест Сарматський

На Тернопільщині найдовша у світі гіпсова печера чекає на обнову

333333-3324_800x600_fotowork298-800x445 (Copy)

Розробили проект будівництва кемпінгу неподалік печери «Оптимістична» .

Печера «Оптимістична», що розташована на околиці Королівки Борщівського району, – одне із найбільш відвідуваних місць цього куточка Тернопільщини. І ось, схоже, що тут для туристів невдовзі з’явиться нова локація.

– Мало не щодня сюди прибувають туристичні  групи, спелеологи аби помандрувати у підземний світ «Оптимістичної»,  продовжити її дослідження. Тому вирішили біля входу у печеру облаштувати кемпінг для комфортного перебування екскурсійних груп, спелеологів, окремих туристів-мандрівників, – розповів голова Борщівської ОТГ Іван Кобилянський.

За його словами, уже відбулась зустріч з представниками Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), в рамках якої реалізують проект.

Також участь в обговорені особливостей проєкту взяли спеціалісти з львівського спелеоклубу «Циклоп», підприємці, які підтримали ініціативу. Представники робочої групи побували на місці дислокації майбутнього кемпінгу, обстежили навколишню територію, спільно розробили візуалізацію проєкту.

Довідково. Печера «Оптимістична» на Тернопільщині свого часу потрапила до книги рекордів Гіннеса як найдовша гіпсова печера в світі. Загальна протяжність виявлених підземних лабіринтів – понад  260 км. Але печера повністю нерозвідана. Тут є красиві підземні озера, багато залів, гротів із сталактитами та кристалічними «бурульками». «Оптимістична»  - найдовша печера Євразії та п'ята за довжиною серед печер світу. У 2010 році увійшла до складу Національного природного парку «Дністровський каньйон».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео