Оксана Бучко

Тернополяни просять президента повернути шанс переселеним на житло

житло

Проблема переселених осіб – відсутність власного житла. Це питання почали вирішувати лише в 2019 році, коли запровадили нову програму кредитування ВПО за пільговою відсотковою ставкою. Та наразі рахунки для фінансування заблоковано, а тернополяни звертаються до президента із вимогою профінансувати потребу тисячі вимушено переміщених.

Про те, що Яна Шкуратова, яка переселилась у Тернопіль зі Сходу, шукала підходящу квартиру для купівлі, яка відповідала б саме вимогам програми, йшлось в попередній публікації на «Терені».

- 5,5 років сотні тисяч переселенців винаймають житло, полишивши на окупованих теріторіях все, що вдалося заробити, - розповідає вона. - Якщо запитати будь-кого з ВПО, яка є найбільша проблема на новому місці проживання, отримаєте відповідь - житло! Всі ці роки держава не вирішувала системно це питання. В листопаді 2019 року було офіційно затверджено нову програму кредитування ВПО за пільговою відсотковою ставкою і тисячі людей подали на неї завки. За попередніми розрахунками отримати кредит в 2019 році могли до 3-х сотень родин, але це важливий крок для подальшого вирішення проблеми. Ми виконали всі вимоги,  витратили кошти на послуги нотаріусів, агентів, уклали попередні договори, дали задатки (деякі люди віддали останні кошти, які спромоглись знайти). Але сьогодні фінансування цієї програми опинилось під загрозою.

Також внутрішньо переміщені особи офіційно звернулись до Кабінету Міністрів України та Прем’єр-міністра України із вимогою здійснити фактичне перерахування запланованих коштів на рахунки Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву за програмами «Доступне житло» та пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео