Віра Олександрович

Як демократію і місцеве самоврядування захищали на Тернопільщині (фото, відео)

Основне

Новаціями, яких вистачає у Законі «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» стурбовані на Тернопільщині.

Відтак, на сесії обласної ради 27 грудня депутати озвучили і прийняли дуже категоричне звернення до керівництва країни. Текст заяви з трибуни виголосив керівник фракції «Європейська солідарність» Степан Барна.

[embed]https://youtu.be/g3v-mLWltEo[/embed]

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Під приводом децентралізації Україна ризикує отримати посилену владну вертикаль старого зразка замість європейських інституцій місцевої демократії. Тому закликаємо не допустити поспішного голосування за законопроект (реєстраційний №2598), а вище керівництво держави - ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання змін до Конституції України щодо децентралізації влади та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо!»

Барна
Барна

Після цього до трибуни пішов уповноважений представник фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк. Він висловлювався навіть жорсткіше за попередника. Політик наголосив на неприпустимості прийняття запропонованого законопроекту як такого, що становить загрозу соборності, цілісності і демократичності держави та місцевому самоврядуванню.

[embed]https://youtu.be/BW8SyI7XGWg[/embed]

Присутні у залі поділяли цю стурбованість. Наприклад, перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний наголосив на необхідності «дотримання українських цінностей» у державі. Мовляв, подібні новації центральної влади – це хрест на демократії. Коли емоції у залі почали зашкалювати, слово взяв голова обласної держадміністрації Ігор Сопель. Чиновник нічого нового не сказав, а лише намагався усіх заспокоїти.

[embed]https://youtu.be/2I_iX6ZCNHI[/embed]

Втім, очікуваного результату пан Сопель не добився. Депутати проголосували за звернення «у цілому», давши 39 «за». Причому у правках до тексту йшлося про вимогу не тільки надіслати звернення у Київ, а й опублікувати у засобах масової інформації, щоб про позицію облради дізналося якомога більше людей. Олег Сиротюк також наполіг, щоб слово «занепокоєні» у тексті заяви замінили на «обурені».

Сиротюк
Сиротюк

До слова, у порядку денному було близько 50 пунктів. Ухвалити депутати встигли близько половини із них (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Фото і відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео