Віра Олександрович

Ухвалювати такий Трудовий кодекс не можна, впевнені на Тернопільщині (фото, відео)

Звернення про неприпустимість ухвалення нового Трудового кодексу у запропонованій редакції прийняли на сесії Тернопільської обласної ради 13 січня.

Нагадаємо, того дня ухвалили всього кілька рішень, однак вони були доволі вагомими (читайте про це ТУТ і ТУТ – прим.). Звісно ж, не обійшлося на засіданні і без політики.

Депутати
Депутати

Що цікаво, розпочали засідання у понеділок із вітання депутатів-іменинників, а також – хвилини мовчання. Її оголосили через загибель пасажирів та членів екіпажу українського літака «Міжнародних Авіаліній України» (МАУ). Усі присутні схилили голови, згадуючи 11 наших співвітчизників, які назавжди залишилися у небі Ірану.

Після цього депутати перейшли до формування порядку денного, де відразу зазначили: політичні заяви і звернення будуть іти на початку. Тож, за пропозицією обласної ради професійних спілок, у залі розглянули і ухвалили звернення, адресоване Президенту України, Верховній Раді і Кабінету Міністрів. Вніс його перший заступник голови облради Василь Деревляний, адже експерти помітили у проекті чисельні порушення Конституції і навіть міжнародних актів, ратифікованих Україною. Депутати погодилися і дали 46 «за».

Звернення
Звернення

Цитуємо цей документ: «…Втрачається унікальна, вибудувана за роки незалежності, система трудових відносин, що поєднала у собі європейські цінності, верховенство права і кращі надбання міжнародного досвіду. Положення закону сприятимуть несправедливим скороченням працівників, поширенню короткотермінових трудових контрактів, договорів з нульовим робочим часом, знищенню соціальних гарантій, послабленню захисту матерів з малими дітьми, можливості переведення працівника на інше робоче місце без його згоди, забороні  на проведення колективних переговорів та звуженню низки інших соціальних прав та гарантій працівникам. Такі «нововведення» Уряду збурюють суспільство, суттєво погіршують соціально-трудові відносини та змушують громадян захищати свої права, вдаючись до масових акцій протесту…».

Президія
Президія

Окрім того, депутати вирішили підтримати (36 «за» - прим.) пропозицію керівника фракції ВО «Свобода» Олега Сиротюка щодо надання народним депутатам від Тернопілля всіх рішень рад різних рівнів щодо недопустимості запровадження так званого ринку землі. Це, на його думку, мало б сприяти виробленню спільних позицій.

У зверненні, зокрема, йдеться: «Слуги народу» вкотре продемонстрували турборежим нехтування інтересами українців і задоволення вимог іноземних кредиторів та місцевих олігархів, які у час війни поспішають за безцінь скупити українські чорноземи. Тернопільська обласна рада, як і всі районні ради та десятки місцевих рад Тернопільщини, висловлює свою незгоду з планами Президента, Уряду і Парламенту відкрити дикий ринок землі і пограбування українського народу, вимагаючи проведення з цього важливого питання Всеукраїнського референдуму і продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 2025 року…».

Принагідно депутат підкреслив, що фракція ВО «Свобода» вимагає від голови обласної ради Віктора Овчарука і голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля зайняти спільну позицію щодо захисту української землі. Тож попросив підписати і надіслати у Верховну Раду і народним депутатам від Тернопілля вимоги, висловлені усіма місцевими радами краю з цього питання.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео