Тамара Коблик

25 січня в історії Тернопільщини

25

Цього дня народилися:

Баран Степан (1879, с. Крукеничі, Мостиський повіт, Королівство Галичини і Володимирії, Австро-Угорщина — 4 червня 1953, Мюнхен, Баварія, ФРН) — український (галицький) адвокат, журналіст, політичний і громадський діяч, публіцист, дійсний член НТШ, доктор права (1909). Член УНДО з 1925. Працював адвокатом у м.Бережанах, згодом - у м. Тернополі. Очолював тернопільську філію «Просвіти», видавав газету «Подільський голос». Автор праць «Історія української адвокатури», «Земельні справи в Галичині» та ін. Помер 4 червня 1953 р. у м.Мюнхен (Німеччина).

Baran_Stefan
Baran_Stefan

Ізотова Любов (1946, м. Чарджев, Туркменістан) — українська співачка (колоратурне сопрано), педагог, народна артистка України.

ізотова
ізотова

Костюк Віталій (1976, с. Нова Могильниця Теребовлянського району — 19 серпня 2014, м. Іловайськ Харцизької міської ради Донецької області) — український військовик, солдат резерву, боєць батальйону спеціального призначення «Донбас» Національної гвардії України.

Костюк_Віталій_Валерійович
Костюк_Віталій_Валерійович

Купецький Василь (1942, Скалат — 15 травня 2009, Тернопіль) — український живописець, скульптор.

Михайлина Павло (1923, Винятинці, Заліщицького району  — 11 березня 2012) — історик, дослідник соціально-економічної та суспільно-політичної історії України 16—17 століть; доктор історичних наук (з 1981 року), професор (з 1988 року), почесний доктор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (з грудня 2002 року).

Mykhaylyna_P_V
Mykhaylyna_P_V

Авґуст Фридерик Константій Мошинський (пол. August Fryderyk Konstanty Moszyński; 1731, м. Дрезден, Німеччина — правдоподібно, кінець червня — початок липня 1786, Падуя / 11 листопада 1786, м. Венеція, Італія) — польський державний та громадський діяч, масон. Архітектор, колекціонер, економіст; керівник мистецьких і театральних справ при дворі короля Станіслава Авґуста Понятовського. Граф. Автор проекту спорудження в 1749–1779 роках домініканського костелу в Тернополі (від 1989 — катедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ), в 1761–1779 — костел святої Трійці в містечку Микулинці (нині смт Теребовлянського району Тернопільської області).

200px-Jan_Moszyński
200px-Jan_Moszyński

Сліпець Петро (1970, с. Перемилів, Гусятинського району) – депутат обласної ради.

Сліпець
Сліпець

Цей день в історії Тернопілля:

25 січня 1737 року - ікону Пресвятої Діви Марії в церкві с.Буцнів Тернопільського району визнано чудотворною.

25 січня 1918 року – частина Тернопільської області, що від 1793 перебувала під владою Росії, з проголошенням незалежності УНР ввійшла до її складу. Ці землі входили до Кременецького повіту Волинської губернії. Волосними центрами були Білозірка, Бірки, Великі Бережці, Великі Дедеркали, Вишгородок, Вишнівець, Кременець, Ланівці, Новий Олексинець, Почаїв, Шумськ.

Станом на 25 січня 1940 року, на підставі складених заздалегідь списків із Західних областей України підлягали депортації 17 807 сімей, або 95 193 особи, котрі мешкали у 2054 населених пунктах регіону. Для перевезення такої кількості людей у глибинні райони СРСР завчасно було виділено на залізничних станціях 3537 вагонів, не пристосованих для перевезення людей.

25 січня 1944 року - проведено останню матуру в тернопільській державній гімназії з українською мовою навчання. Створена 11 вересня 1941 року.

25 січня 1945 року - бій сотні ВО-3 УПА-Захід (командир «Дунай») з НКВС у селі Березовиця Мала. Загинули воїни УПА Микола Микитюк-«Кучерявий», Теодор Бутин-«Довбуш», Володимир Качан-«Пройдисвіт»-19 років).

25 січня 1947 року - військовий трибунал військ МВС у Тернопільській області засудив уродженця теребовлянщини о.Цегельського на 10 років позбавлення волі у концтаборі суворого режиму. Помер о.Цегельський 1951 року. У 2001 році Папа Іван-Павло ІІ проголосив отця Миколу Блаженним священомучеником.

25 січня 1971 року – в м.Тернопіль помер український театральний диригент, композитор Леонід Леванковський. Працював завідувачем музичної частини Тернопільського музично-драматичного театру (нині академічний те­атр), де поставив 17 вистав зі своєю му­зикою.

25 січня 2014 року - депутати Тернопільської обласної ради прийняли рішення про про визнання Народної Ради України, утворення Загону народної самооборони. Очолив Олександр Варакута. Також депутати висловили недовіру голові Тернопільської ОДА Валентину Хоптяну. Також депутати заборонили проводити на території області заходи за участю Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, інших правоохоронних органів з використанням спеціальних засобів, зброї та військової техніки, спрямованих на обмеження прав громадян на проведення мирних зібрань.

25 січня 2015 року – поблизу села Санжарівка Донецької області в районі Дебальцевого загинули уродженці Тернопільщини Федір Лопацький, Андрій Капчур та Володимир Питак.

У своєму арсеналі студентська частина нашого прогресивного суспільства має принаймні два цілком законних і безумовно офіційних привода для свята: Міжнародний день студента, який відзначається 17-го листопада і Тетянин день - 25-го січня, який можна сказати наш домашній або національний День студентів . Походження останнього докорінно відрізняються від всесвітнього свята, воно більш традиційне для наших студентів і бере свій початок із середини вісімнадцятого сторіччя.

День студентів раніше був приурочений дню заснування Московського університету, яке за старим стилем юліанського календаря відбулося 12-го січня 1755-го року і було ініційовано російською імператрицею Єлизаветою Петрівною по проханню російського державного діяча і мецената Івана Івановича Шувалова. Підписання найвищого Указу відбулося якраз у день іменин його матінки, паралельно цей день був і днем ранньохристиянської святої великомучениці Татіани Римської, що жила в III-му столітті нашої ери. Це давньогрецьке ім’я, яке нам більш відомо, як «Тетяна» в перекладі означає «упорядниця». Трохи пізніше в одній з прибудов старої будівлі університету створили домову церкву на її честь, а сама свята була оголошена своєрідною покровителькою всеросійського студентства.

День студентів став святкуватися спочатку як день народження самого Університету і був веселим і гучним святом, а пізніше поширився і перейшов у свято всіх студентів Російської Імперії.

Є думка, що у студентів кожен день - свято. Це думка вітає у тих шарах нашого суспільства, у яких їх студентське життя давно позаду і викликано іноді зайвим навантаженням тієї суворої дійсності, яка оточує їх нескінченними поточними турботами, від яких студентське життя вже здається легкою і безтурботною справою. Але будь-який студент може сказати, що це не так. Адже рішення, діяльність та важливість кожного моменту нашого життя визначає не тільки наше сьогодення, але і наше майбутнє, а студенти знаходяться в більш критичних умовах, які вимагають більшої координації і зусиль, найвлучніших пошуків і кмітливості.

h_ua_den_studenta
h_ua_den_studenta

Китайський Новий рік за традицією - Чунь цзе, що значить Свято весни, є для китайців самим головним святом, його відзначають вже більше двох тисяч років. Воно приходиться на перший новий місяць першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого. З введенням григоріанського календаря це свято почали називати «святом весни”, щоб відділити його від Нового року за західним стилем. У побуті Чунь цзе називається «Нянь” (нянь - значить »рік»).

За легендою Нянь – це страшне люте чудовисько з рогами на голові, що жило у древньому Китаї. Цілий рік він знаходився і глибині моря, і тільки в канун нового року виповзало з води, вривався в поселення, поїдав там худобу і губив людей. Тому селяни дуже боялися його і щорічно перед настанням Нового року цілими сім’ями полишали села і утікали в гори, щоб сховатися від страшного звіра Няня.

В 2020 році Китайський Новий рік припадає на 25 січня.

2020 рік за східним календарем пройде під заступництвом білого металевого Щура.

1573188642-astrology-astronomy-constellation-cosmos-dark-exploration-1549237-pxhere-774618-mDO6IvuK-1024x576
1573188642-astrology-astronomy-constellation-cosmos-dark-exploration-1549237-pxhere-774618-mDO6IvuK-1024x576

25 січня православні християни молитовно вшановують святу великомученицю Тетяну.

Батько Святої Тетяни був поважним римлянином, імператорським урядником, проконсулом, але водночас був таємним християнином і за Божими Законами виховував дочку. Чим більше дізнавалась дівчина про Господа, тим сильнішою ставала її віра.

У молодому віці Тетяна вирішила присвятити все своє життя Ісусові і прожити його в непорушеному дівоцтві. Згодом її прилучили до посвячених Богу жінок-дияконів римської церкви.

Великомучениця постраждала під час гоніння на християн за часів імператора Олександра Севера. Її схопили і привели в язичницький храм Аполлона, де примушували принести жертву поганському ідолу. Відмовившись, святу Тетяну жорстоко катували, проте твердість її віри і терпіння були непохитні. Згідно з переказами, муки, яким піддавали святу Тетяну або не завдавали їй шкоди, або за ніч сліди їх безслідно зникали, або самі мучителі страждали від ударів, які наносилися невидимою рукою.

Вражені стійкістю святої, мучителі Тетяни тут же відкрито зверталися до Христа, перетворюючись з катів у мучеників за Христа. Голодний лев, який був випущений на святу Тетяну на арені цирку, почав лащитися до неї. У підсумку, перелякані гонителі засудили мученицю на страту мечем. Разом з нею був страчений і її батько.

У народі кажуть, що у цей день сонце повертає до літа, а зима – до морозів. Якщо день був сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози – буде теплим.

tetiana-572x628
tetiana-572x628

Іменини сьогодні святкують Тетяни, Галактіони, Евпраксії, Мартиніани, Мертії, Петри, Сави.

Вибір читачів за тиждень

Відео