Віра Олександрович

Які штрафи загрожують за порушення використання РРО, пояснили податківці з Тернопільщини

Цвігун

Впровадження новітніх реєстраторів розрахункових операцій (РРО) досі викликає багато запитань у місцевих бізнесменів.

Тож у Головному управлінні Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області з цього питання провели «гарячу лінію». Поспілкувався із додзвонювачами в. о. першого заступника начальника Головного управління ДПС в області Руслан Цвігун. У Секторі комунікацій ГУ ДПС в області для читачів «Терену» зібрали найцікавіше.

- Придбали товар на значну суму, проте чек викликав підозру щодо невідповідності. Які обов’язкові реквізити повинен містити фіскальний звітний чек?

- Відповідно до п. 14 Постанови Кабінету Міністрів від 18.02.2002 р. за №199 «Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування» чеки всіх звітів повинні містити обов’язкові реквізити.

Йдеться, зокрема про такі: - назву і адресу господарської одиниці; - індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі літери «ПН». Коли суб’єкт підприємницької діяльності не зареєстрований як платник ПДВ, замість індивідуального номера платника повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або ідентифікаційний номер згідно з ДРФО (для фізичних осіб), а замість літер «ПН» - літери «ІД»; - фіскальний номер реєстратора, перед яким друкуються великі літери «ФН»; - заводський номер реєстратора; - логотип виробника.

- Чи розширили з 2020 року перелік видів діяльності, що передбачають застосування РРО?

- Із 1 жовтня 2020 р. до 1 січня 2021 р. РРО або програмні РРО ще не застосовують фізичні особи-платники єдиного податку 2-4 груп, в яких обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Зазначу, у цей період підприємці-спрощенці, які реалізують товари чи надають послуги через мережу Інтернет, реалізують ювелірні та побутові вироби із дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння, а також здійснюють роздрібну торгівлю вживаними товарами у магазинах (група 47.79 КВЕД) мати касову техніку повинні!

Окрім того, під наявність РРО у цей період підпадає діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. за №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД), реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей і приладдя для автотранспортних засобів, відповідно до переліку, який затверджує Уряд.

- Коли реєстратори розрахункових операцій стануть обов’язковими для всіх?

- Усі платники єдиного податку 2-4 груп повинні застосовувати РРО із 1 січня 2021 р. Тобто весь 2020 рік – це період, коли кожен підприємець може протестувати пропоновані новітні РРО і обрати найбільш прийнятний для себе спосіб ведення готівкових розрахунків.

До речі, платники І-ї групи, яким касова техніка не потрібна, теж мають нагоду скористатися можливістю через смартфон чи планшет проводити готівкові розрахунки або ж за допомогою пропонованих програмних комплексів вести облік у своєму мікробізнесі. Це зручно, просто і набагато дешевше, ніж купувати традиційний касовий апарат чи вести облік вручну, у паперовому форматі.

- Що робити, якщо програмний РРО не працює або немає зв'язку із сервером?

- Якщо сталося перше, потрібно протягом дня повідомити про це в податковий орган, виробнику програмного реєстратора і/або центр сервісного обслуговування (за наявності) за встановленою формою. На період виходу з ладу програмного реєстратора проведення розрахункових операцій не здійснюють до моменту усунення несправності.

У разі проведення розрахункових операцій у період відсутності зв'язку із сервером контролюючого органу протягом години після відновлення такого зв'язку необхідно повідомити контролюючий орган засобами телекомунікацій про час і дату початку та закінчення проведення розрахункових операцій у цей період.

У вказаний час у розрахунковий документ вносять інформацію про проведення розрахункової операції в режимі офлайн. Так проводити розрахункові операції можна не довше 36 годин зі створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюють фіскальні номери із діапазону, сформованого фіскальним сервером. Номери з цього діапазону можна використовувати не більше 168 годин протягом календарного місяця. Без зарезервованих фіскальних номерів з цього діапазону використовувати програмний реєстратор офлайн не можна.

Протягом години після відновлення зв'язку здійснюють передачу копій, створених в режимі офлайн розрахункових документів. Ці документи треба передати до моменту подання електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані ці документи. Такі документи слід зберігати до моменту підтвердження їх доставки. Додам, суб'єкт господарювання може прийняти рішення про те, що в разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного реєстратора або включення електроенергії, про що повідомляє при реєстрації РРО.

- Які штрафи загрожують платникам податків за порушення використання РРО?

- Коли у ході перевірки встановили такі факти: - проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); - непроведення розрахункових операцій через РРО; - невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, що зазначена у денному звіті реєстратора, більш як на 10% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а при використанні розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня; - невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа до платників податків застосовують санкції, а саме у перехідний період (до 1 жовтня 2020 р.) у розмірі: - 10% вартості товару, проданого з порушеннями – за порушення, вчинене вперше; - 50% вартості товару, проданого з порушеннями – за кожне наступне порушення.

До речі, після 1 жовтня 2020 р. розмір штрафів збільшується в становитиме: - 100% вартості товару, проданого з порушеннями – за перше порушення; - 150% вартості товару, проданого з порушеннями – за кожне наступне порушення.

Фото надане Сектором комунікацій Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео