Пінзеля для «чайників» представили у Тернополі 

IMG_20200218_183259

Цими днями у тернопільській книгарні «Є» відбулась презентація повісті львів’янина Андрія Аркана «Я, Іоанн…» (видала книжку Літературна аґенція «Піраміда»). У ній йдеться про життя та творчість Іоанна Георгія Пінзеля, видатного скульптора епохи рококо, котрий працював, зокрема й на Бучаччині. 

Автор тексту — режисер, це одна з причин, чому спершу твір планувався як сценарій. Андрій Аркан вважає, що таємниці життя та творчості скульптора нерозкриті, тому вирішив сказати своє слово на цю тему: 

— Я зупинився перед неподоланним бар’єром — ми не знаємо, коли народився майстер, тому не можемо вгадати, скільки йому було років у період найпродуктивнішої діяльності в наших краях. Коли дивишся на його роботи, ця загадка переслідує. Він творив у другій половині вісімнадцятого століття, у розквіт рококо, а доробок майстра — взірць естетики високого бароко, домінуючого стилю віку минулого століття. Чому? Можливо, він був зрілим художником старшого покоління, котрий не міг перебудуватись під нові смаки та залишався у своєму часі. Але експресивність робіт говорить про молодість автора. 

IMG_20200218_194206
IMG_20200218_194206

Роботу над «Я, Іоанн…» розпочав у 2010-2011 роках. Розповідає, тоді багато спілкувався із відомим мистецтвознавцем, дослідником творчості Пінзеля Борисом Возницьким. Відтак читав доступні матеріали про митця. Андрій Аркан наголошує, що його повість — не наукове дослідження, своєрідний «Пінзель для «чайників»:  

— Я не мистецтвознавець і не серйозний дослідник творчості скульптора. Я хотів поглянути на особистість Пінзеля очима режисера й письменника. Я хотів розповісти про свої роздумами над його життям й долею, розповісти про версії ймовірних сюжетів його біографії. 

Анна Золотнюк

Фото Ірини Небесної

Вибір читачів за тиждень

Відео