Кременчанка, що мешкає у Китаї розповіла, що відчула через ситуацію в Україні (фото)

дзюма китай

Кременчанка Світлана Дзюма, котра давно живе у Китаї, вже не вперше порушує теми короновірусу. Ситуація, що склалася з нашими громадянами, яких евакуювали з Уханю, дуже засмутила та спантеличила жінку. Вона уявила, що на місці цих людей могла бути і її родина.

- Ці дві ночі, поділили мій мозок на дві частини. Першої ночі мене давило в грудях від болю, сорому, жалю. Я просто уявляла, що там, з нашими українцями, могли би бути і ми, я та мої діти. Це ж як би я потім пояснювала сину, котрий щодня мене просить летіти до бабусі та дідуся, тому що він скучає та любить Україну. Він і називає себе «український китаєць». Але коли засинала, то розуміла, що ранок вечора мудріший, – ділиться Світлана

Вона боялася зізнатися чоловікові, що знає – як зустріли земляків українці. Проте, він не лише ввійшов у ситуацію, але й заспокоїв жінку.

- Чоловік не спав усю ніч, я боялась йому признатись, але зранку він сам розбудив мене і спитав – чи я бачила ті новини та відео. Зі сльозами, промовляю – так. І тут він мені каже, та просвітлює другу частину мого мозку. «Ти знаєш, щось тут не так. Давай самі подумаємо. Чому у людей така реакція? Невже в Україні немає страшніших болячок? Чому всі навкруги так бояться коронавірусу? Здається, що це було спеціально підлаштовано». І одразу починає пояснювати. «По новинах крутили таке страшне, як падають, як помирають на вулицях, я би і сам боявся. Тому що насправді, в Україні немає такої сили як в Китаї. А паніка навкруги і страх людей перемагає, вони і самі цього не розуміють. От якби заблокували у вас сайти, котрі пишуть усіляку брехню, позакривати канали, котрі показують ті страшні новини, не розібравшись у всьому, якби людям правильно донесли інформацію, попередили так, як роблять це у Китаї, показали кращі сторони, якими потрібно бути згуртованими». Одним словом, мій чоловік китаєць. Котрий розуміє страх людей. І я заспокоїлась, – пише кременчанка.

Також вона закликає не вірити, не шукати на свою голову страшних новин, не концентруватися на негативі. Світлана дякує батькам та людям, своїм друзям, котрі щодня пишуть слова підтримки.

- Повторюсь – у нас все добре. Китай на фінішній прямій. Нас майже 9 млн, лише 44 людини захворіли, 12 з яких вже вилікувалось. Але ми ще не виходимо без потреби на вулицю, щоб допомогти владі, якнайшвидше справитись з цим вірусом, – повідомляє Світлана Дзюма.

Фото Світлани Дзюми

Вибір читачів за тиждень

Відео