Тамара Коблик

23 лютого в історії Тернопільщини

23

Цього дня народилися:

український футболіст, воротар тернопільської «Ниви» з 2003 року Микола Вірковський. У липні 2010 перейшов до аматорського клубу ФК «Тернопіль». (1986, м.Тернопіль).

maxresdefault
maxresdefault

вчений в галузі математики Ростислав Григорчук (1953, с. Мухавець, нині приєднане до смт Вишнівець Збаразького району);

науковець, педагог Володимир Турчин (1974, м. Тернопіль).

Почесний громадянин Тернополя, випускник Тернопільського фінансового інститут, Третій Президент України (2005–2010) Віктор Ющенко (1954, с. Хоружівка, Недригайлівський район, Сумська область).

Віктор Андрійович Ющенко

Цей день в історії Тернопілля:

23 лютого 1841 року – у Тернополі помер єзуїт бр.Вільгельм Стенгліна. Його поховали на «Єзуїтській поляні» Микулинецького цвинтаря. Це було перше поховання на цьому кладовищі.

23 лютого 1943 року – в Кременці Гестапо арештувало та розстріляло відомих і шанованих у місті українців, це: лікарі Ганна і Петро Рощинські, Юрій Черкавський, Павло Гарячий (лісотехнікум), Лебедівська, Жиглевич, ксьондз Іваницький та інші – всього 12 чоловік. Таким чином нацисти помстилися українцям за те, що загін ОУН(б), під командуванням “Крука”, отримавши повідомлення про підготовку німцями масового розстрілу в’язнів кременецької тюрми, захопив в’язницю.

23 лютого 1943 року – в Кременці загинув український військовий Павло Гарячий (на фото). Сотник 1-ї сотні 1-го Гайдамацького кінного партизанського куреня імені отамана Яна Кармелюка, боєць 6-ї Січової стрілецької дивізії, полковник.

23 лютого 1945 року – представники Уряду УРСР, маючи мандат від М.Хрущова. провели переговори на Тернопільщині з делегацією командування УПА. Уряд УРСР вимагав капітуляції в обмін на амністію. Делегація УПА відхилила ці пропозиції, бо вони не містили якихось змін національної політики Москви в Україні.

23 лютого 1945 року – у с.Бащуки Кременецького району відбувся бій УПА з загоном НКВС. Загинуло 11 повстанців.

23 лютого 1979 року – в Києві помер український художник кіно, мультиплікатор, уродженець Почаїва Іполит Лазарчук. Співорганізаор української мультиплікації; від 1930 - художник-мультиплікатор, від 1936 - режисер-постановник мультиплікаційних фільмів на Київській кінофабриці художніх фільмів. Згодом працював на Київській студії хронікальних і навчально-технічних фільмів, режисер-постановник на кіно­студії навчальних фільмів.

23 лютого 1946 року - в сан ієромонаха висвячено майбутнього архієпископа львівського і Тернопільського Московського патріархату, згодом - митрополит Харківського і Богодухівського владику Никодима (Миколу Степановича Руснака).

23 лютого 2015 року – у селі Сокільники (Пустомитівський район) поблизу Львова трагічно загинув Стукало Богдан Ярославович — сержант 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів). Народився 1993 року у с. Красна Зборівського району.

Сьогодні, 23 лютого – День Республіки Гайана.

Офіційна назва цієї держави - Кооперативна Республіка Гайана, близько 90% населення якої проживає в прибережних районах. До 1966 року Британська Гвіана, держава на північно-східному узбережжі Південної Америки. З півночі омивається Атлантичним океаном, на заході межує з Венесуелою, на півдні - з Бразилією, на сході - з Сурінамом. Гайана - єдина континентальна країна Південної Америки, що входить в Співдружність націй, і єдина на континенті англомовна країна. Гайана одна з найбідніших країн Західної півкулі і є президентсько-парламентською республікою. Традиційно економіка Гайани спирається на експорт цукру, золота, бокситів, креветок, деревини і рису. Їх виробництво і продаж становить приблизно 60% ВВП країни і залежить від світових цін на сировину.

23 лютого 1970 року країна отримала сучасну назву - Кооперативна Республіка Гайана, в цей день тепер щорічно відзначається національне свято держави - День Республіки. Така назва пов’язана з оголошеним курсом на побудову «кооперативного соціалізму», що було закріплено на конституційному рівні країни в 1980 році.

Англійська мова - офіційна мова Гайани і використовується в освіті, державному управлінні, засобах масової інформації та в діловодстві. Незважаючи на це, переважна більшість населення говорить креольською гаянською (на основі креольської англійської з невеликими впливами африканських і схіпдноіндійськіх мов). Крім того, незначна частина населення користується карибськими мовами. Мови індійської групи використовуються тільки в культурних і релігійних цілях.

Освоєність території країни транспортними артеріями низька. Основним видом транспорту в Гайані є автомобільний. У країні 3 міжнародні аеропорти і близько 80 місцевих аеродромів, але відчувається брак кваліфікованих кадрів.

h_ua_den_gayana
h_ua_den_gayana

Іменини сьогодні святкують Валентина, Ганна, Симон, Галина, Прохор.

Вибір читачів за тиждень

Відео