Оксана Бучко

Тернополян закликають підписати петицію про відкликання Держпремії деяким медикам

87399234_2983336751686705_3310164319030738944_o

Про фальсифікацію премії у стоматологічній галузі розповідають волонтери-стоматологи на Сході країни, серед яких є і тернопільський медик. Указом Президента України її присудили за роботу «Високотехнологічні методи надання спеціалізованої стоматологічної допомоги в мирний та воєнний час» тим медикам, які не мають відношення до роботи у зоні ООС. Про відкликання такої Держпремії через фальсифікацію лауреатами своєї діяльності у зоні АТО/ООС зареєстрували відповідну петицію.

Таке рішення прийняли за дорученням всеукраїнської конференції лікарів-волонтерів «П'ятирічний досвід надання стоматологічної допомоги в зоні АТО/ООС». Зареєстрував петицію керівник доброчинного проекту «Тризуб Дентал», капітан запасу Ігор Ященко.

- Волонтери-стоматологи вимагають від Президента України скасувати Указ, оскільки автори-лауреати вчинили свідому фальсифікацію: вигадали «створення і впровадження ними в зоні АТО (ООС) ефективної моделі стоматологічної допомоги з мережею стаціонарних та мобільних стоматологічних кабінетів», - йдеться у тексті петиції. -  Кричущим фактом несправедливості є те, що ніхто з семи лауреатів Держпремії не був у зоні АТО (ООС) жодного разу і непричетний ані до організації, ані до практичного надання стоматологічної допомоги військовослужбовцям та місцевому населенню прилеглих територій. Ніхто з лауреатів нічим і ніколи не долучався до створення мережі стаціонарних, а тим більше мобільних кабінетів.

Також звертають увагу, що автори-лауреати представили науково обґрунтовану Національну програму профілактики основних стоматологічних хвороб, але чомусь наклали на свою роботу гриф «секретно». Волонтерів дивує, «про яку профілактику може йти мова, коли дотепер в лави Збройних Сил і Національної гвардії масово потрапляють (на 95%) стоматологічно хворі військовослужбовці, оздоровлені тільки на папері позитивними висновками медичних комісій?»

- У зоні АТО (ООС) надають стоматологічну допомогу лише лікарі-волонтери, військові стоматологи, патріотично налаштовані державні та приватно практикуючі лікарі, - йдеться у тексті петиції. - Волонтерами було практично забезпечено всі наявні пересувні стоматологічні комплекси, налагоджено надання високоспеціалізованої стоматологічної допомоги, створено принцип Єдиного медичного простору та запроваджено електронну картку з фото- та відеодокументацією, забезпечено високоточну діагностику з використанням комп’ютерної томографії та цифрових технологій. За час роботи волонтерами прийнято понад 40 тисяч пацієнтів-військовослужбовців.

Ба більше, у петиції додають, що «наукове обґрунтування» є державною або військовою таємницею, але доступ до нього змогли одержати науковці з Казахстану, Азербайджану, Гонконгу, що дали публічну оцінку цій «секретній» роботі на сайті Держкомітету з премій.

Збір підписів про відкликання Держпремії триває до 90 днів.

Фото волонтерів «Тризуб-2»

Вибір читачів за тиждень

Відео