Бізнес на масках: через пандемію тернополяни переплачують 20-1000 гривень за товари, які не захищають від коронавірусу (фото, відео)

Масова паніка, карантин, подекуди надзвичайний стан та новоявлені бізнесмени. Саме так наразі коронавірус увірвався в Україну.

Попри те, що поки на Тернопільщині офіційно не зареєстровано жодного випадку хвороби, люди скуповують респіратори, маски, антисептики та інші медичні препарати. З'явилися і ті, хто непогано на цьому наживається.

Зокрема йдеться про виробників масок. Новоспечені бізнесмени перепродують товари та виготовляють власні. Останні навіть більше схожі на веселий модний тренд, аніж захисний елемент. А от ціни на них зовсім не веселі.

6
6

З журналістами «Терену» виробники масок спілкуватися відкрито не хочуть. Ба більше, реагують вороже, особливо на зауваження про націнки на 100-200%. Орієнтовно вдалося дізнатися ціни лише під виглядом потенційного покупця.

- Від 30, - написала Вікторія Г, яка власноруч шиє маски. Жінка навіть готова виготовляти масові партії.

5
5

Нібито підприємства (без вказаної юридичної адреси, дозвільних документів тощо) хочуть за одиницю товару від 60 гривень.

11
11

- Я не дуже вірю у ці маски, - розповіла «Терену» власниця невеликої швейної крамниці у Тернополі. - Однак, замовлення є й ними гріх нехтувати. Я шила маски ще за пандемії свинячого грипу. І що дивно, сама цей елемент не використовувала й не захворіла.

Як пояснила жінка, собівартість маски від 2 до 30 гривень. Все залежить від матеріалу: від марлевих тканин до шовкових. Однак це - швидше модний тренд.

Таку ж думку підтвердили вірусологи у сюжеті ТСН:

- Ні одна тканина, навіть зібрана у кілька шарів, не захистить здорову людину від мікроскопічної бактерії коронавірусу. Частинки слини та нежитю, які виділяються при кашлянні та чханні хворої людини, звісно ж, частково затримає. Однак 100% гарантії немає.

Попри це люди готові платити навіть 100 гривень за маску.

- Я замовила в інтернеті кілька багаторазових масок, - розповіла Оксана Гіль. - Зокрема для себе, чоловіка та дітей. Я справді вірю, що вони захистять від коронавірусу. Планую дозамовити ще кілька штук.

Допоки є попит, пропозиція буде зростати. Покупцям все одно, що:

1. Маска не потрібна здоровій людині.

2. Звичайна тканина не захищає від молекул вірусу.

У цей час ціни на одиницю товару ростуть невпинно.

Нагадаю, через коронавірус тисячі тернополян в Італії потрапили у пастку. Від початку карантину влада приховувала 40 сімей на карантині. У Польщі почалася масова паніка. Деякі тернополяни бояться вертатися додому. А в тернопільських аптеках тепер можна забронювати товар. 

Фото - скріни «Терену», відео ТСН

Вибір читачів за тиждень

Відео