Оксана Бучко

Тернополяни, які вимушено залишились у країнах ЄС через карантин, можуть звільнитись від санкцій

345e7c7d0d9c61d854f834a31c0c63e1

Тернополяни, які перевищили термін пребування у країнах ЄС через введений карантин  повинні негайно звертатись до консульської установи на місцях електронною поштою. Електронні адреси всіх закордонних дипломатичних установ можна знайти на сайті МЗС України.

Представники Європейського Союзу повідомили Представництво України при ЄС, що з метою уникнення паніки серед громадян третіх країн, які не можуть виїхати з ЄС до закінчення дозволених термінів перебування, співробітники прикордонної служби відповідної держави-члена ЄС можуть робити винятки та не застосовувати відповідні санкції, пише lowcostavia.com.ua. Але головна умова – факт, що таке перевищення відбулось з причини, яка не залежала від відповідної особи, має бути належним чином задокументовано.

Щодо перебування у інших країнах наших громадян, МЗС України доручило всім закордонним дипломатичним установам України у світі провести переговори з компетентними органами країн перебування, щоб до таких громадян не застосовувались санкції. У такій ситуації слід повідомити про своє вимушене через карантин перебування в цій країні українське Посольство чи консульство за місцем перебування. Потрібно буде надати  копії ваших документів та інформацію про ваше місце перебування.

На підставі отриманих даних, посольство звернеться до офіційних органів за місцем вашого перебування з проханням надати вам допомогу у вирішенні адміністративних питань. Зокрема, продовжити термін перебування без накладення санкцій.

Детальну інформацію про продовження термінів перебування можна знайти на сторінках посольства чи консульства у країні перебування, наприклад інформація про Таїланд та Індонезію:

Консульства не відповідають на дзвінки чи до них неможливо додзвонитись?

На гарячі лінії МЗС України, які працюють цілодобово, надходять тисячі звернень. Тому час очікування може бути довшим, ніж хотілося би.

В умовах надзвичайної ситуації ми рекомендуємо обов’язково звертатись до посольств чи консульств електронною поштою. Наші співробітники по всьому світу працюють цілодобову і всі електронні повідомлення розглядаються.

Що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном і не можете зв’язатись із консульством через перевантаженість гарячої лінії?

Зайдіть на сторінку посольства чи консульства України у вашій країні перебування. На ній ви знайдете адресу електронної пошти та посилання на сторінки у соцмережах. Ви можете написати своє звернення на цю адресу чи в повідомлення цих сторінок. Навіть на вихідних, ввечері чи вночі.

Для цілодобового реагування в умовах особливого режиму роботи видане спеціальне розпорядження МЗС України. Хоч і з чергою, але телефон гарячої лінії також продовжує працювати: +38 (044) 238-16-57.

Скільки коштує дзвінок на гарячу лінію МЗС України +38 (044) 238-16-57 з-за кордону?

За домовленістю між МЗС України та українськими мобільними операторами дзвінки з мобільних телефонів у роумінгу на гарячу лінію МЗС безкоштовні.

За жеталями звертайтесь також до дипломатичної установи у вашій країні, на гарячу лінію МЗС України за номером +38 (044) 238-16-57 або напишіть електронний лист на цю пошту: cons_or@mfa.gov.ua.

Інформація оперативного штабу МЗС України щодо коронавірусу та ситуації з громадянами України за кордоном:

Читайте також на «Терені»: Як тернополянам повернутись додому з-за кордону та Перед закриттям кордону тернополянам летіти було в рази дорожче

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео