Віра Олександрович

Комендантської години у Тернополі не буде, але контроль посилять (фото)

Штаб

Комендантської години через загрозу поширення коронавірусу у Тернополі не буде, однак обмежувальні заходи у місті посилять і жорсткіше каратимуть за порушення карантинних правил.

Таку ініціативу висунули 10 квітня під час засідання Штабу із подолання надзвичайної ситуації. У нараді брали участь медики, правоохоронці, комунальники.

Штаб2
Штаб2

Нагадаємо, вчора, 9 квітня, у місцевих ЗМІ з’явилася інформація про те, що жителі Тернопільщини начебто погодилися на введення комендантської години у наступні вихідні. Такі дані озвучив особисто голова ОДА Володимир Труш під час відеонаради із президентом. Це повідомлення у пресі спричинило чимало суперечок у соціальних мережах і не тільки. До того ж, у місцевих органах влади нагадали, що мають право не прислухатися до рекомендацій Кабміну, а встановлювати у себе такі правила і норми, в яких вбачають необхідність.

- Наголошуємо для тернополян: комендантської години не буде, - каже міський голова Сергій Надал. – Однак ми посилимо контроль за дотриманням карантинних заходів. Просимо городян нікуди не їхати. Якщо ж така потреба виникла, то у машині має бути не більше 2-х людей, якщо це – не члени однієї родини. Окрім того, всі мають бути в масках і рукавичках.

Власне, тернополян попередили, що на КПП тепер перевірятимуть кожне авто. Оскільки на проведення температурного скринінгу водію і пасажирам необхідний певний час, то можуть утворюватися затори. Окрім того, у місті тепер посилять контроль за діяльністю будівельних організацій – з приводу дотримання їхніми працівниками санітарних вимог. Рекомендація Кабміну щодо роботи будівельних магазинів також спричинила спротив, адже у місті впевнені: у таких «точках» може виникнути значне скупчення людей, а відтак – збільшується вірогідність для передачі інфекції.

Штаб3
Штаб3

- Ще раз наголошую на категоричній забороні діяльності ломбардів і ринків, - додає мер. – Щодо будівельних супермаркетів і магазинів із таким товаром, то це може бути лише торгівля на гурт, доставка покупцям, аби уникнути скупчення клієнтів в обмеженому приміщенні.

Що цікаво, на посиленні заходів наполягали не чиновники і працівники органів місцевого самоврядування, а медики. Вони помітили стабільне зростання кількості хворих, а також – числа підозр на COVID-19.

- Тривожний момент – серед зареєстрованих на Тернопіллі хворих 78% становлять люди активного віку, - каже заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Йдеться про людей від 30 до 65 років. Можливо, цей факт свідчить про те, що обмежувальні заходи поки що є недостатніми.

Як епідеміолог і вірусолог Володимир Паничев порадив розширити або посилити карантинні вимоги як до населення, так і до підприємств. Зокрема, у діючих офісних центрах незабаром планують провести перевірку на дотримання норм карантину – дистанції між працівниками, на наявність індивідуальних засобів захисту тощо. Принагідно поліцейські отримали вказівку жорсткіше карати порушників.

Фото із трансляції засідання Штабу на сторінці Сергій Надала у «Фейсбуці» 

Вибір читачів за тиждень

Відео