Віра Олександрович

Офіційній статистиці випадків COVID-19 на Тернопільщині не вірять навіть медики

92912980_1840871742710463_8020215688515813376_n

Дитина із Лідихова, що на Кременеччині, – одужала від коронавірусної інфекції. Її вже сьогодні, 13 квітня, відправлять додому.

Водночас на Тернопільщині зафіксували 30 нових випадків COVID-19. І хоча таке зростання – цілком передбачуване і відповідає прогнозу, деякі цифри медиків тривожать і навіть викликають сумніви. Саме така інформація прозвучала на засіданні Тернопільського оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації (також читайте ТУТ прим.) сьогодні, 13 квітня.

Паничев
Паничев

– Нас продовжує турбувати вікова структура інфікованих, – каже заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Хворі у віці до 18-ти років складають 10% від загалу, 18-29 років – 11%, 30-49 років – 33,7%. У віці 50-65 років занедужали 35,5%, а 65+ – 9,2%. Тобто майже 70% інфікованих – люди активного віку, які не належать до тих категорій, яких торкнулися жорсткі обмеження.

На його думку, це свідчить про неналежне дотримання обмежувальних карантинних заходів частиною жителів Тернопілля. Втім, позитив Володимир Паничев також помітив: графік динаміки захворюваності на COVID-19 свідчить, що зростання кількості інфікованих щоденно має тенденцію до стабілізації. Тим паче, середньоденна кількість підтверджених нових випадків коронавірусу тепер становить приблизно 25-30 осіб.

– Із точки зору епідеміології, це – те, до чого ми прагнули, тобто запобігання різкому росту захворюваності, – додає він. – Добре було б не втратити цей результат. Тим паче, попереду – Великдень.

До слова, рівню офіційної статистики Володимир Паничев не довіряє. Адже він помітив очевидну тенденцію: у тих районах, де проводять більше тестів, виявляють і більшу кількість хворих. Тобто не можна гарантувати, що в інших місцинах інфекції точно немає. Обережними і відповідальними, на його думку, зараз повинні бути всі.

– Наше завдання тепер – втримати стабільний рівень захворюваності, не допустити сплесків, – підсумовує лікар-епідеміолог. – А цього неможливо буде досягнути, якщо не дотримуватися жорстких обмежувальних заходів.

До речі, у лікарні швидкої допомоги поміч сьогодні отримують 14 краян. Важких серед них немає, але троє – нині перебувають на кисневій підтримці. Кілька юних пацієнтів із батьками лікуються і в міській дитячій лікарні. Більшість – жителі різних районів області. Дев’ятеро містян перебувають удома, під наглядом сімейних лікарів, четверо – у стаціонарі. Останні – у стані середньої важкості.

– Наразі із підозрою на COVID-19 у нас – лише одна людина, – додає начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. – Приємно також повідомити, що дитина із Кременеччини, яку лікували у Тернополі, видужала. Її вже готують на виписку.

За словами пана Даньчака, у Тернополі за весь час епідемії занедужали лише 4-ро медиків. Причому у них – легка форма перебігу недуги. Василь Даньчак запевнив, що це свідчить про те, що наші медичні працівники відповідально ставилися до своєї роботи, а також належно використовували придбані для них індивідуальні засоби захисту та гігієни.

– Так, у нас немає масовості серед міських медиків, але є підозри щодо працівників обласних закладів, – зауважив, у свою чергу, міський голова Сергій Надал. – Принагідно хочу нагадати, що на сесії міської ради 8 квітня ми додатково виділили на галузь охорони здоров’я 47 млн грн. Гроші є, і їх треба використовувати, щоб ми не постраждали під час вірогідного сплеску захворюваності.

До речі, у суботу, 11 квітня, тернопільські медики отримали 11 моніторів пацієнта. Окрім того, вже надійшов 1 стаціонарний апарат ШВЛ, ще 7 апаратів штучної вентиляції легень у лікарню швидкої допомоги мають доправити сьогодні.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео