Віра Олександрович

Шляхи поступового виходу із карантину підприємці у Тернополі запропонують самі (фото, відео)

Підприємці у Тернополі запропонують шляхи поступового виходу із карантину, а також візьмуть на себе відповідальність за здоров’я власних працівників і клієнтів. Свої пропозиції вони мають підготувати до 15:00 четверга, 30 квітня.

Саме таким, якщо коротко, є підсумок наради, яку місцеві підприємці сьогодні, 28 квітня, провели із представниками Тернопільської міської ради. Згодом учасники цього зібрання розповіли про укладену домовленість і свої подальші дії.

Нарада1
Нарада1

Нагадаємо, «Терен» писав, що Тернопільські ФОПи влаштували автопробіг. Після цього їхніх представників запросили на перемовини до міської ради. Участь у нараді, зокрема, брали: Наталія Шоломейчук – голова профспілки підприємців Центрального ринку у Тернополі, Ольга Шахін – голова Тернопільської обласної громадської організації «Підприємці Галичини», а також учасниця Ради Правління Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця», Василь Ласій – представник товариства «Українське морозиво» і Юрій Лихач – співвласник мережі фаст-фудів MoBurger.

– Ми розуміємо, що місцевий бізнес нині опинився у дуже складній ситуації. Зі свого боку місцева влада зробила все, що могла, але є рішення, ухвалені на рівні держави. Порушувати їх ми не можемо, – каже міський голова Тернополя Сергій Надал. – Є пропозиція – напрацювати план поступового виходу із ситуації, що склалася. Зрозуміло, що безпека працівників і клієнтів буде на відповідальності самих ФОПів.

Нарада2
Нарада2

Він запевнив, що все насамперед залежатиме від рішення Уряду, яке повинні прийняти 29 квітня. Втім, у Тернополі цим не обмежаться, а запропонують власні кроки до виходу із кризи, спричиненої тривалим карантином.

– У нас нема розуміння, коли це все закінчиться, – пояснює Василь Ласій. – Фактично нам сказали просто сидіти вдома, аби зменшити кількість заражених. Після того нас двічі дурили, призначаючи дати завершення карантину і знову продовжуючи його. Звісно ж, ми обурені такими діями влади.

Окрім того, підприємець наголосив, що не розуміє, якими критеріями керувалася центральна влада, коли закладам мережі McDonalds дозволила працювати, а тим, хто має схожий бізнес, наприклад, із виробництва морозива чи бургерів, наказали закритися.

Нарада3
Нарада3

– Ми очікуємо, що місцева влада скомунікує із центральною і врешті нам запропонують вихід, – додає він. – Ситуація справді – критична. У людей – кредити, маленькі діти, а вони – без роботи і жодних доходів. До того ж, держава не запропонувала жодних компенсацій чи допомог через «простій» бізнесу.

Отже, у четвер підприємці мають поділитися із представниками місцевої влади власними напрацюваннями щодо поступового виходу із карантину. Окрім того, вони мають пояснити, як гарантуватимуть безпеку і працівникам, і клієнтам.

Фото авторки, а також – із трансляції наради з підприємцями на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео