Віра Олександрович

Лікар-епідеміолог із Тернополя: «Маємо спад, було б добре зберегти таку картину і надалі» (фото)

Паничев2

Лише 3-є нових хворих на COVID-19 зареєстрували на Тернопіллі за останню добу. Причому всі – в обласному центрі. Загальна картина із захворюваністю на коронавірусну інфекцію стабілізувалася і поліпшується.

Такі дані озвучили на засіданні оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 12-го травня. Що цікаво, загалом у нашому краї - 1 тисяча 21 випадок недуги. Причому одужали понад 360 людей. На жаль, число смертей змінилося, але медиків втішила загальна позитивна динаміка захворюваності на коронавірусну інфекцію.

Штаб2
Штаб2

–  Кількість лабораторно підтверджених випадків з 30 квітня має тенденцію до зниження, –  каже заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Кількість клінічних підозр недуги також із 30 квітня спадає. Тобто за двома незалежними показниками, що характеризують динаміку захворюваності, ми маємо однакову тенденцію.

Принагідно медик зауважив, що було б добре зберегти таку картину і надалі – після введення пом’якшувальних заходів із 11 травня.  

– Маємо 11 нових підозр на COVID-19, – продовжує він. – Загальна кількість підозр за період спостереження – 1 829. За допомогою ПЛР-досліджень в області підтвердили 1021 випадок. Видужали за період спостереження 362 людини.

Що цікаво, за попередню добу на Тернопільщині провели лише 62 дослідження методом ПРЛ. Володимир Паничев стверджував, що це були всі матеріали, які надійшли на той час. Вранці 12 травня, за його словами, у лабораторному центрі отримали ще 82 нових матеріали від пацієнтів із підозрою. Нагадаю, раніше траплялося, медики отримували за добу і понад 400 нових зразків для обстежень.

Даньчак
Даньчак

У Тернополі від початку спостережень зареєстрували 181 випадок підозри на коронавірусну інфекцію і лише 96 лабораторно підтвердили: 87 – у дорослих, 9 – у дітей. Інтенсивний показник складає 43,6 випадки на 100 тис. населення, що значно нижче, ніж в області. До того ж, летальних випадків у місті не було.  

– У Тернополі від початку епідемії коронавірусу COVID-19 підтвердили у 96-ти людей, – додає начальник міського управління охорони здоровя і медичного забезпечення Василь Даньчак. – Причому 32-є городян вже одужали. 

У лікарні швидкої допомоги нині, за його словами, перебувають 19 хворих. Ще 3-є людей там лежать із підозрою на COVID-19. Стан усіх хворих – середній і середньо-важкий. Підключених до апаратів ШВЛ немає. 

– На обсервації наразі перебувають 2-є тернополян, а на самоізоляції – 495 пацієнтів, зауважує медик. – Окрім того, у дитячій лікарні ми маємо 5 осіб: це – троє діток і дві мами. Також загалом маємо 13 людей – із підозрою. У лікарні швидкої допомоги перебувають троє із них, а в дитячій – четверо. Решта чекає результатів аналізів удома, лікуючись амбулаторно.

Від початку карантину, за словами Василя Даньчака, у міській лікарні швидкої допомоги пролікували 102 пацієнтів, у дитячій – 94 пацієнти. А зважаючи на постанову Кабінету Міністрів за №334 у цих закладах вирішили проводити також невідкладні і термінові заходи з госпіталізації для планових операцій.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео