На 96-му році життя відійшла у вічність легендарна зв’язкова УПА з Чорткова

82_main

На 96-му році життя відійшла у вічність Марія Штепа – учасниця національно-визвольного руху, політичний в’язень таборів, зв’язкова УПА, автор численних книжок, за якими можна вивчати історію та діяльність УПА на теренах нашого краю.

зображення_viber_2020-06-01_11-39-21
зображення_viber_2020-06-01_11-39-21

Похорон відбудеться завтра, 2 червня, о 12:00 у церкві Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

Марія Штепа – уродженка села Ромашівка Чортківського району. Марія Степанівна у підлітковому віці брала активну участь в діяльності патріотичної організації «Просвіта», а в 1942 році вступила до молодіжної ОУН. Працюючи у райфінвідділі села Білобожниця, була зв’язковою ОУН-УПА під псевдонімом «Тополя». Повідомляла про небезпеку в села, де мала бути облава, щоб уникнути нерівних боїв у разі оточення повстанців енкаведистами. Допомагала пораненим повстанцям, діставала ліки.

Арештована 12 грудня 1946 року, витримала страшні тортури у КПЗ, однак не зізналася ні в чому. Відбувала ув’язнення в Мордовії – 10 років, працюючи на лісоповалі.

Все своє життя Марія Штепа присвятила громадській праці з метою розбудови Української держави. Повернувшись із заслання, підтримувала націоналістичний дух на рідних теренах, організувавши у 80-х роках церковний хор в селі Білобожниця, який проводив репетиції у неї вдома. Ініціювала спорудження пам’ятника «Жертвам тоталітарного режиму» у центрі цього ж села, та відновлення могили Січового стрільця на Білобожницькому цвинтарі.

22 серпня 2016 року Президент України Петро Порошенко нагородив Марію Степанівну орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео