Помер кременецький художник, картини якого відомі в усьому світі (фото, відео)

DSC_9109z-1

Сьогодні вночі на 76-ому році життя відійшов у вічність майстер народних художніх промислів, художник, лауреат Міжнародного конкурсу «Сувенір другу» (1979), учасник мистецького гурту «Гладущик», народний майстер живопису (2002) Ніл Григорович Зварунчик.

Картини художника, без перебільшення, відомі чи не в усьому світі. Його роботи зберігаються у приватних колекціях Києва, Львова, Сімферополя, Варшави, Жешова, Кракова, Катовіце (Польща), Москви, Вологди, Оренбурга (Росія), а також у Канаді, Австралії, Аргентині, Ізраїлі, Італії, Монголії, Кореї, Ірландії.

Творчість Ніла Григоровича має свій особливий стиль, який вирізняє художника з-поміж колег по творчому цеху. Він - автор скульптур міського парку у Кременці, меморіальних таблиць, оформив музей у школі Шумського району у с. Вілія. Організатор п’яти персональних виставок. Займався реставрацією пам’ятника Богдану Хмельницькому і його встановленням.

У Кременці та далеко за межами Ніла Зварунчика знають не лише як митця, а і як щиру, товариську, веселу людину. Його смерть – велика втрата не лише для родини та друзів, а й для творчого світу.

Довідка: Ніл Григорович Зварунчик народився 10 серпня 1944 року в с. Млинівці Кременецького району. Навчався в Буданівському СПТУ за спеціальністю механік-комбайнер.

З 1967 по 1971 рік навчався у Вижницькому училищі прикладного мистецтва. Після його закінчення працював на Козівській фабриці госптоварів, де розробляв взірці сувенірів, а з 1971 року – викладач Кременецького педагогічного училища.

У 1981 році перейшов у Кременецьку художню майстерню художником-оформлювачем. Йому була присвоєна творча категорія. Митець неодноразовий учасник районних, обласних, республіканських та міжнародних (Польща, Болгарія, Чехія, Росія, Москва, Санкт-Петербург) виставок.

Працюючи старшим художником у художній майстерні, Ніл Григорович одночасно навчав дітей в художній студії районного будинку культури. Лауреат міжнародного конкурсу «Сувенір другу» (1979 р.), присвяченого  30-річчю Всесвітнього руху прихильників миру. Нагороджений медаллю народної творчості, грамотами, дипломами.

З 1989 по 2010 рік брав участь у Міжнародному пленері «Польща-Україна». У 1995 році очолив гурт «Гладущик» з яким брав участь у виставках: Почаїв, Кременець, Рівне, Луцьк, Тернопіль, обласних музеях, Національній спілці художників України.

У 2002 році отримав атестацію як «Народний майстер живопису».

Працював у таких видах декоративно-ужиткового мистецтва як різьблення по дереву, гончарство та в жанрах образотворчого мистецтва: скульптура, графіка та живопис.

Персональні виставки: до 200-річчя Кременецького ботанічного саду, до 200-річчя Юліуша Словацького, 60 акварелей (2009), музей Ю. Словацького. У 2009 році був запрошений на відкриття музею у Перемишль (Польща), де подарував свою роботу «Місто Кременець» (олія).

Брав активну участь в оформленні свого міста до святкових та ювілейних днів. 25 липня 2005 року Міністерством культури і мистецтва України нагороджений почесною відзнакою за досягнення в розвитку культури і мистецтва.

Фото з відкритих джерел, Відео Типовий Кременець

Вибір читачів за тиждень

Відео