Орест Сарматський

Карантин на Тернопільщині боляче вдарив по місцевих громадах

2344483 (Copy)

Як вже повідомляв «Терен», через карантин бюджети громад Тернопільщини зазнали певного негативного впливу.

Зокрема, дещо скоротилися надходження від ПДФО, який є вагомою складовою наповнення бюджетів кожної місцевої ради.

Але це ще не все. Подальший вплив карантину на бюджети громад проаналізував радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда.  І ось що з’ясувалося.

Зокрема, йдеться про доходи від майнового податку, єдиного податку та акцизу.

- Структура доходів загального фонду залишилася практично незмінною порівняно з 2019 роком   ПДФО складає 60%  (у 2019 – 61%), Податки на майно – 10% (у 2019 – 12%), Єдиний податок – 20% (у 2019 – 17%), доля акцизу та інших надходжень не змінилася – відповідно 7% та 3%. Більше висновків та прогнозів можна буде зробити після закінчення першого півріччя 2020 року, – розповідає експерт.

Щодо майнового податку, то приріст надходжень в бюджети ОТГ від майнових податків за І квартал цього року у порівнянні з минулим, сягає майже +9%, тоді як в розрізі громад цей показник варіюється від  росту на 89% (Васильковецька ОТГ) до зниження на 57% (Новосільська ОТГ).

За результатами кварталу 14 громад продемонстрували негативну динаміку, тоді як за результатами березня вже в 30 громадах зменшилися ці надходження порівняно з березнем минулого року.

- Оскільки протиепідеміологічні заходи ще не мали значного прямого впливу  на податки з майна, можна зробити висновок, що зменшення надходжень є наслідком сплати авансом даних платежів у попередні періоди, – зазначає Сергій Триюда.

Далі. За результатами першого кварталу середній  приріст (не враховано місто Тернопіль) до аналогічно періоду минулого року

склав +9%,  а аналогічний показник березня +10%. Разом з тим,  показники по ОТГ коливаються в межах росту на 78% (Товстенська ОТГ) до зниження на 46% (Саранчуквська ОТГ).

По акцизу загальна позитивна картина з приросту надходжень пов’язана з проблемами зарахування акцизу з пального в місцеві бюджети , тому якісь висновки можна буде зробити тільки по півріччю.

- Радники Тернопільського регіонального офісу U-LEAD регулярно консультують громади Тернопільщини з низки питань, в тому числі по фінансових. Ми допомагаємо громадам скористатися можливостями, запропонованими реформами децентралізації та регіональної політики.  Під час карантину ми перейшли на формат дистанційної роботи, щоб безперешкодно продовжувати допомагати громадам нашої області, – прокоментувала експертну оцінку аналітичних даних керівниця регіонального офісу Наталя Онищук.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео