Орест Сарматський

Українські аграрії нарощують експорт продуктів з амаранту: борошна, олії і навіть цукерок і макаронів (Агроновини)

2501 (Copy)

Наразі експорт амарантової олії, борошна і макухи займає 80% всього амарантового експорту. Україна також може експортувати амарантову крупу, пластівці, трав’яні гранули, цукерки та макарони, вважає голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда. 

Про це пише agronews.ua. 

На сьогодні перспективними продуктами експортного напрямку вважаю амарантове цільнозернове борошно, крупу та пластівці, додає голова асоціації Олександр Дуда.

За його словами, імпортерів цікавить амарантова олія, борошно і макуха з цієї високопротеїнової культури.

В той же час вітчизняний виробник здатен запропонувати набагато різноманітнішу лінійку виробів. Минулоріч амарант в Україні вирощували понад 110-ти господарств. У цьому році менше, так як фермери збільшують площу. На поточний момент 50-60 господарств у 2020 році займаються цією культурою. Також в Україні зараз налічується більше 30 підприємств, які переробляють амарант.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Названо рівень «тіні» у виробництві сільськогосподарської продукції в Україні

Жорстка тінь у виробництві сільськогосподарської продукції Україні становить 15%. Про це в ексклюзивному інтерв’ю аgroрolit.com розповів народний депутат, член аграрного комітету Микола Кучер.

Я думаю, що у виробництві с/г продукції жорстка тінь становить 15%. Її розмір в областях різниться. У південних областях велика частина виробництва в тіні. У тіні й сплата податків в агросекторі. Я щороку в своєму окрузі в чотирьох районах роблю повний аналіз сплати податків всіма агропідприємствами (холдинги, середні, великі, малі, фермерські господарства). Якщо брати сплату податків (фіксований податок, податок на доходи фізичні осіб, військовий збір і єдиний соціальний внесок), то різниця між сплатою податків між ними буває в десять разів. Одні платять 3500 грн на 1 га, інші – 400 грн на 1 га. Деякі примудряються платити 78 гривень на 1 га, – сказав Кучер.

За його словами, є фермери, які звертаються до нього з тим, що на них дуже тиснуть, змушують платити податки, а вони і так на 1 га сплачують 940 грн: і це при тому, що вони би мали платити в рази 4 більше.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео