Віра Олександрович

Новації у Тернополі: Шкільний громадський бюджет і модерні назви навчальних закладів (фото)

Похиляк2

Низка навчальних закладів у Тернополі змінила свої назви. До того ж, освітяни надалі зможуть реалізовувати «свій» - Шкільний громадський бюджет.

Нагадаємо, 51-ша сесія Тернопільської міської ради відбувається сьогодні, 26 червня. У порядок денний відразу внесли 224 пункти, ще кілька десятків питань додали «з голосу». Серед них, зокрема, був пункт про Положення про Реєстр громади.

Засідання
Засідання

Депутати одним із перших рішень одноголосно затвердили Положення «Про Шкільний громадський бюджет». Його, за сприятливих епідеміологічних умов, почнуть реалізовувати вже із 1 вересня. Причому йдеться про обсяг у 10% від загального фінансування проєкту «Громадський бюджет». Що цікаво, Шкільний громадський бюджет - це пілотний проєкт та інструмент громадської участі, що надасть можливість учням покращити навчальний процес і позашкільний час у своїй школі.

- Шкільний громадський бюджет будуть реалізовувати у кожній школі, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Тож у цьому проєкті зможуть взяти участь учні 7-11 класів, які повинні придумати свою ідею, подати її на спеціальну платформу та надалі отримати найбільшу кількість підтримки учнів своєї ж школи шляхом голосування.

Власне, проєкт має бути спрямований на розвиток шкільної громади, покращення навчального закладу та його території, впровадження інноваційних проєктів у тематичних сферах, а також - науково-просвітницькі чи соціальні заходи.

Голосування
Голосування

Прийняти рішення про зміну найменування восьми закладів освіти Тернопільської міської ради і затвердити статути цих закладів просила начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. За її словами, це необхідно для приведення найменувань та установчих документів закладів освіти у відповідність до вимог чинного законодавства і враховуючи висновок постійної комісії міської ради із гуманітарних питань.

Відповідно до цього рішення:

1. Тернопільську спеціалізовану загальноосвітню школу І ступеня повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов Тернопільської міської ради Тернопільської області перейменували на Тернопільську початкову школу №1 Тернопільської міської ради, скорочене найменування Тернопільська початкова школа №1.

2. Тернопільський навчально-виховний комплекс №7 Тернопільської міської ради Тернопільської області - на Тернопільську початкову школу №2 Тернопільської міської ради, скорочене найменування ТПШ №2.

3. Тернопільський навчально-виховний комплекс №28 Тернопільської міської ради Тернопільської області - на Тернопільську початкову школу №3 Тернопільської міської ради, скорочене найменування ТПШ №3.

4. Тернопільський навчально-виховний комплекс №32 Тернопільської міської ради Тернопільської області - на Тернопільську початкову школу №4 Тернопільської міської ради, скорочене найменування ТПШ №4.

5. Тернопільський навчально-виховний комплекс №35 Тернопільської міської ради Тернопільської області - на Тернопільську початкову школу №5 Тернопільської міської ради, скорочене найменування ТПШ №5.

6. Тернопільську спеціалізовану загальноосвітню школу І ступеня повного дня з поглибленим вивченням основ економіки Тернопільської міської ради Тернопільської області перейменовано на Тернопільську початкову школу «Ерудит» Тернопільської міської ради, скорочене найменування ТПШ «ЕРУДИТ».

7. Тернопільський навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №30» Тернопільської міської ради Тернопільської області перейменовано на Тернопільську гімназію №30 Тернопільської міської ради, скорочене найменування ТГ №30.

8. Тернопільську школу допризовної підготовки Тернопільської міської ради Тернопільської області перейменовано на Тернопільський міжшкільний ресурсний центр Тернопільської міської ради, скорочене найменування ТМРЦ ТМР.

Похиляк
Похиляк

- Батьки учнів не повинні тривожитися, - каже Ольга Похиляк. - У навчальному процесі цих навчальних закладів нічого не змінюється. Зміна стосується лише юридичної назви установ, адже в освіті до 2024 року триває реформа. Проте керівникам закладів освіти, найменування яких змінили, необхідно здійснити заходи щодо державної реєстрації змін до установчих документів у встановленому законодавством порядку. 

До речі, без проблем Ольга Похиляк отримала більшість голосів і за інші представлені питання. Зокрема, йшлося про оновлене положення про конкурс кандидатів на посади керівників навчальних закладів. Противники цієї новації у залі були, але на загальну картину це не вплинуло. Засідання сесії ще триває. Нещодавно там відбулася перерва через санітарну вимогу щодо провітрювання зали. Про найцікавіші рішення читайте на «Терені» згодом.

Фото із трансляції засідання сесії на сторінці  Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео