Дарія Шевченко

Жителям Монастирищини радять утриматись від споживання води з підтоплених криниць

1.07.-monastiriska2_1

Через значну кількість опадів, річка Дністер вийшла з берегів, що спричинило затоплення багатьох об’єктів та відповідно значні збитки. На Тернопільщині через негоду найбільше постраждали села Коропець, Устя-Зелене, Вістря, Бобрівники та Горигляди, що на Монастирищині. Саме там вода розмила вигрібні ями, дворові туалети, що призвело до забруднення джерел водопостачання.

Через таку ситуацію існує велика ймовірність виникнення небезпечних хвороб. Жителям сіл, які найбільше постраджали від повені, радять поки не споживати воду з підтоплених криниць, щоб уникнути зараження інфекціями. Пити її можна лише після проведення дезінфекції джерел постачання і лабораторних досліджень води.

1.07.-monastiriska
1.07.-monastiriska

З метою профілактики спалахів інфекційних хвороб працівники Головного управління Держспоживслужби у Тернопільській області кажуть слідувати правилам санітарної безпеки:

  • не вживати воду з джерел у місцях підтоплення, а воду сумнівної якості краще кип’ятити;
  • не використовувати воду з відкритих водойм, невідомих криниць та джерел, які можуть бути забрудненими. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання – звертатись до органів місцевого самоврядування;
  • для харчування використовувати тільки якісні продукти. Обов’язково дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів із м’яса, риби, яєць, тощо. Овочі та фрукти добре промити питною водою, а для споживання дітьми – обдати окропом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни та стежити, щоб їх дотримувалися діти.

Після того, як вода зійде із сільськогосподарських угідь, варто рекультивувати землю та перекопати городи на глибину 20-25 см. Індивідуальні вбиральні потрібно продезінфікувати хлорним вапном, а будинок, який зазнав підтоплення, варто просушити, ретельно очистити та помити усі забруднені речі. Харчові продукти, які були також підтоплені, радять викинути.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео