Віра Олександрович

Якщо державних виплат постраждалим від повені не вистачить, гроші шукатимуть у казні Тернопільщини

Труш_канал

Тернопільщина увійшла до п’ятірки областей, яким виплатять грошову компенсацію за наслідками повені на Дністрі. Однак вже відомо, що частину відшкодування людям доведеться робити із обласного резервного фонду.

Відповідно до заяв, поданих краянами і місцевими підприємцями, попередньо відомо, що наша область зазнала збитків на 60 мільйонів гривень. Втім, повна сума відшкодування від держави стане відомою, коли рятувальники ліквідують усі наслідки негоди, каже голова обласної держадміністрації Володимир Труш.

– У телефонному режимі ми вирішували про те, щоб нас включили до 5-ти областей. Тож Тернопільська область – в тому переліку, – розповідає він (цитуємо дослівно – прим.). – Але враховуючи те, як це склалося, нас затопило на 3-4 дні пізніше, ніж це почалося в Івано-Франківській області. Тому що хвиля сформувалася звідти і пішла до нас. Дальше – Чернівці. Тому ми на той момент не були готові до якихось збитків, тому що у нас були заповнені всі будинки, які постраждали, водою. А збитки ми зможемо порахувати тоді, коли вода зійде. Попередньо органи місцевого самоврядування разом із тими, хто постраждав, уже виводять свої збитки. Своїми комісіями ТЕБ і НС підтверджують їх і передають до нас.

Власне, таку заяву очільник обласної держадміністрації зробив вчора, 2 липня, звітуючи про свої 100 днів перебування на посаді. Йшлося там про різні справи, до яких доклався голова. Виявилося, що і вирішувати йому вже доводилося чимало господарських і фінансових проблем. Останні – доволі серйозні. Зокрема, коли Уряд виділить остаточну суму для відшкодування збитків у результаті підтоплень, частину грошей для компенсацій доведеться додати із обласного резервного фонду, стверджує Володимир Труш.

– Створено резервний фонд, який ми можемо використовувати комісією ТЕБ і НС обласною, – продовжує чиновник. – І також такі фонди мають кожен орган місцевого самоврядування. І рішення про виділення коштів буде прийматися вже після того, як ми побачимо, яку суму буде відшкодовувати Уряд. І також на ті роботи, які необхідно буде, ми також приймем це рішення. Тобто 7,5 млн грн ми можемо на це використовувати. Але це кошти – не тільки на підтоплення. Це є кошти по надзвичайних ситуаціях. Ми маємо ще COVID. Де ми теж використовувати з цього фонду кошти на закупівлю медикаментів і засобів індивідуального захисту. 

До слова, збитки врешті повинні компенсувати не тільки звичайним краянам – за ушкоджене майно і втрату приватних речей. Допомогу від держави очікують і аграрії. Частина коштів піде на відновлення гідроспоруд, наголосив Володимир Труш.

Команда
Команда

Під час звіту очільник згадав також і про те, що на Тернопільщині - найвищий у Західному регіоні показник людей, які одужали від COVID-19. Питома вага цих осіб у нас - 60,1%, загалом в Україні показник – 43,4%, а наприклад, у проблемній Чернівецькій області – 39,5%. Що цікаво, це виглядало як репетиція звіту про ситуацію із подоланням наслідків епідемії. Саме цього від Володимира Труша вимагають в обласній раді. Причому чекають його там уже в понеділок, 6 липня. 

– Спалах захворювання нам вдалося локалізувати. Ми спрацювали на випередження і не допустити стрімкого розповсюдження інфекції, – каже він. – Наш досвід став показовим для інших областей. Ми уникнули перевантаження у лікувальних закладах, забезпечили їх апаратами ШВЛ, яких зараз налічується 169 штук.   

За його словами, від початку епідемії на боротьбу із коронавірусом в області виділили понад 15 млн грн. Сформували 70 мобільних бригад для забору матеріалів від пацієнтів із підозрою на коронавірусну хворобу, а також створили 75 спеціалізованих підрозділів екстреної медичної допомоги.

– Ми придбали засоби індивідуального захисту, медикаменти, медичне обладнання, ПЛР-тести, – стверджує Володимир Труш. – Для госпіталізації пацієнтів з коронавірусною хворобою підготували майже 8 сотень ліжок. На базі Тернопільського регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру відкрили інфекційне відділення, де сьогодні отримують допомогу пацієнти зі складними формами коронавірусного захворювання.

Похвалився пан Труш і тим, що Тернопільський обласний лабораторний центр значно розширив свої потужності. В установі облаштували додатковий корпус і розпочали дослідження із застосуванням нових методик. Тож невдовзі наша лабораторія, за його словами, повинна отримати статус міжрегіональної.

Фото з сайту Тернопільської обласної держадміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео