Віра Олександрович

«Букет» зі скандалів: чим за 100 днів запам'ятався очільник Тернопільщини (фото)

Основне

Ключову для усіх керівників дату – 100 днів на посаді - відзначатиме очільник Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Труш. Для цього навіть місце обрали особливе. Мало не всіх місцевих журналістів запросили на «Водну арену «Тернопіль».

Нагадаємо, Указ про призначення Володимира Труша головою Тернопільської ОДА Президент підписав 19 березня. Тому урочистий звіт спершу призначили на 1 липня. Однак згодом, через День жалоби, оголошений у зв’язку із загибеллю на Донбасі бійця із Тернополя, подію перенесли на четвер, 2 числа. Тож про все, що він вважає своїми найбільшими здобутками, Володимир Труш незабаром розповість сам, а «Терен» до цієї дати спробував зробити підбірку конфліктів і скандалів, у які очільник ОДА вже встиг «вляпатися».

Нарада
Нарада

«Пригоди» чоловіка із Рогатина у перший день

Найцікавішим є те, що нoвий oчільник Теpнoпільщини встиг пopушити Закoн уже… в пеpший poбoчий день. Пoвідoмив про це на свoїй стopінці у «Фейсбуці» наpoдний депутат Іван Чайківський. Виявилося, нoвoпpизначений гoлoва, який досі очолював РДА у Рогатині на Івано-Франківщині, пoпpoсив обранця пoкинути пpиміщення. Пpичина, на думку нардепа, була відверто надуманою - нібитo через… інфекційну загpoзу. Отже, під таким «соусом» новоспечений гoлoва oднієї з найбідніших oбластей України «махнув рукою» на дoпoмoгу наpoдних депутатів у час пандемії. Згодом він, напевно, про це серйозно пошкодував. Особливо тоді, коли виявилося, що місцеві лікарні зовсім не готові приймати пацієнтів із COVID-19, а грошей – таки нема…

До речі, не секрет, що на Тернопільщині взагалі неохоче приймають керівників-«чужинців». Не дивно, що у місцевих політичних колах Володимира Труша відразу почали «щупати». Розчаруванням для патріотичної більшості стало те, що у 2010-му колишній податківець став депутатом Рогатинської районної ради від партії «Сильна Україна». Партія Сергія Тигіпка, який якраз працював в уряді Азарова, була сателітом «Партії регіонів». До того ж, у 2010-му Труш був помічником народного депутата, члена фракції «Партії регіонів» Валерія Келестина. Цей факт із біографії абсолютно зіпсував імідж пана Труша серед місцевих.

Труш_виступ
Труш_виступ

Кадрова політика відразу здивувала

Наступне, що здивувало жителів Тернопілля у діях Труша, – кадрова політика. У приміщенні ОДА, що на вул. Грушевського, 8, відразу помітили кількох «парашутистів». Цих людей у кулуарах всі називали «радниками». Фігурантів було кілька. Напевно, найцікавіший серед них - спеціаліст із виборчих технологій Віктор Устенко. На думку більшості, такого фахівця до нас аж із Чернігівщини відправили за ініціативи столичного партійного офісу. Вочевидь, місцеві «Слуги народу» вже встигли довести свою безпорадність під час грудневих виборів до громад. Попереду - місцеві вибори, а їх програвати ніяк не можна.

Втім, у Віктора Устенка, напевно, є й інша роль. Як людина із медіа-досвідом він мав би «відмивати» Володимира Труша від скандалів у місцевій пресі. Спробуємо згадати найпомітніші. По-перше, заява про забезпечення Монастириської районної лікарні усім необхідним і навіть кількома апаратами ШВЛ. Тоді, як насправді, лікарі там не мали навіть масок. По-друге, за словами очільника, у Почаєві не було ніякого коронавірусу. А вже за кілька днів там стався такий спалах недуги, який «накрив» відразу два райони. По-третє, можна пригадати скандал із продуктовою допомогою від АТБ для найбідніших верств населення. На ній влада і «слуги» намагалася зробити собі грандіозний піар. Відтак торгова мережа «образилася».

Принагідно можна згадати і ще один кадровий «ляп» пана Труша. Наприклад, для багатьох так і залишилися незрозумілими мотиви очільника при призначенні своїм заступником Олега Валова. Адже саме він керував процесом децентралізації на Тернопіллі під час каденції голови ОДА Степана Барни – представника Петра Порошенка.

Чиновники
Чиновники

Має шанс «вляпатися» в історію Тернопілля

Володимир Труш також може ввійти в історію Тернопілля як очільник, який уже за місяць на посаді фігурував у петиції на сайті Президента. Прохання в ініціаторів було простим - зняти голову. Річ у тім, що очільника Тернопільщини почали ловити на… брехні. Чого варта, наприклад, його заява під час селекторної наради із президентом України Володимиром Зеленським? Нагадаємо, пан Труш сказав, що всі жителі області із радістю погодилися на комендантську годину. Люди були шоковані, адже у них ніхто не запитував. До того ж, значних спалахів COVID-19 на той час у нашому краї ще не було, тому вводити серйозні обмеження навіть не виникало потреби. Тоді очільник придумав, як викрутитися, – вирішив перекласти відповідальність на органи місцевого самоврядування. Згодом ще був скандал навколо інфекційного відділення, серйозні проблеми із виплатою зарплат медикам, а також – із законними доплатами за контакт із хворими на COVID-19. Через невиплату останніх Володимир Труш навіть отримав попередження від Президента України. Кажуть, тоді і придумали зняти 3,5 млн грн, передбачених на платню медичним працівникам у листопаді і грудні, та кинути на виплати за березень і квітень. Щоправда, чим це агукнеться у кінці року, - невідомо.

Труш_сесія
Труш_сесія

Навіть «квіточка на торті»

Брехня (в активістів є відеодокази – прим.) прозвучала з уст Володимира Труша і під час зустрічі з представникам Зборівщини 4 червня. Там йшлося про реорганізацію районів, а зборівчани із планами влади не погоджувалися. Тоді жителі Тернопілля переконалися, очільник або не розуміє, що каже, або не компетентний у справах, за які відповідає згідно із посадою. Ба більше, через непрофесійність Володимира Труша наш край змушували повернутися до жорсткого карантину.

На цьому тлі дуже дивним було ставлення пана Труша до Почаївської Свято-Успенської лаври. Адже він абсолютно не володів ситуацією про наміри представників УПЦ Московського патріархату. Натомість попи на Вербну неділю і Великдень влаштували масові богослужіння, причому віряни зазвичай були там без масок. Врешті Почаївська лікарня, а також Кременецька районна лікарня ледве впоралися із різким напливом хворих. Що цікаво, за весь час головування Володимир Труш жодного разу не відвідав блокпости, щоб перевірити, як вони працюють у найнеблагополучніших районах краю. Обмежувався лише проведенням засідань регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Тернопільській обласній держадміністрації. Причому, не будучи головою Штабу, він зібрання і виголошував промови та накази, хоча формально це мала робити головна санітарна лікарка Тернопілля Оксана Чайчук.

Паводок
Паводок

По гроші вже їздив до Києва

Врешті у місцевих ЗМІ почала з’являтися інформація про… близьку відставку Володимира Труша. Навіть дату дехто озвучував - 10 липня. У Києві начебто дізналися, що на черговому  засіданні 14-ї сесії Тернопільської обласної ради мало прозвучати звернення про оголошення імпічменту Володимиру Зеленському. Окрім того, сам пан Труш повинен був прозвітувати про стан боротьби із коронавірусом і здійснення заходів щодо боротьби із поширенням інфекції у нашій області. Оскільки його діями у цьому напрямку всі не задоволені, то вірогідне навіть висловлення недовіри.

«Квіточкою на торті», як кажуть, стало те, що Тернопільську область не включили у перелік регіонів, які претендували на кошти, щоб ліквідувати наслідки паводку. І це при тому, що у небезпеці опинилися жителі відразу 4-х районів. Найбільше від підняття рівня води у Дністрі і підтоплень, постраждали Монастириський і Заліщицький райони. Там затопило і поля, і домогосподарства. В окремих селах навіть довелося терміново відселяти людей. «Терену» стало відомо із конфіденційних джерел, що Володимиру Трушу через це довелося самому їхати у Київ, де він 1 липня особисто «вибивав» гроші у Кабміні у свого «патрона» - Дениса Шмигаля. Скільки грошей вдалося привезти, стане відомо якраз сьогодні під час звіту про 100 днів на посаді.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео