Віра Олександрович

Лікар-епідеміолог Володимир Паничев: «До погіршення ситуації у Тернополі призводить безвідповідальність людей» (фото)

Паничев

Епідеміологічна ситуація із COVID-19 на Тернопільщині залишається складною. Зокрема, значно гіршим за останній час став показник динаміки зростання захворюваності. 

Причин для погіршення статистики – кілька, але головна – безвідповідальність людей, недбале ставлення громадян до дотримання карантинних вимог, вважає лікар-епідеміолог, заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

– Наприклад, ситуація у садочку №6. Матеріали епідрозслідування свідчать, що батьки однієї дитини організували святкування іменин, де були кілька малят із групи та їхні батьки, – розповідає фахівець. – Також там була дитина з іншого садочка. У підсумку відбулося побутове зараження і його врешті занесли до дитсадка №6, який довелося закрити.

Штаб2
Штаб2

Про це йшлося під час засідання оперативного міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 9 липня. Володимир Паничев уточнив, що садок №6 фактично постраждав від недбалої поведінки окремих батьків. Втім, безвідповідально ставляться до загроз і на багатьох підприємствах та в організаціях. Тому ситуація в області і залишається складною.

Показники захворюваності у нашій області майже вдвічі перевищують показники в Україні, – додає медик. – Ми реєструємо спалахи захворюваності із числом постраждалих від 20-ти до 46 осіб, а також летальні випадки трапляються кожних 2-3 дні. Така тенденція тривожить. Перевищуємо ми і показник динаміки зростання захворюваності. Уже 6-й день поспіль в області маємо тенденцію до зростання від +3,8% до 66,3% при допустимому рівні, вказаному Кабміном, – 10%.

Нагадаємо, лікарі-епідеміологи наголошували на перевищені одного із показників динаміки зростання хворих на COVID-19 і на засідання регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Тернопільській обласній держадміністрації (ОДА). Через це і вирішили посилити контроль за виконанням санітарних норм. Серед причин зростання захворюваності фахівці називають: порушення рекомендованих вимог щодо дотримання соціальної дистанції, відсутність засобів захисту, допущення скупчення людей тощо.

Ярмоленко
Ярмоленко

Заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я Ольга Ярмоленко під час засідання оперативного штабу повідомила про ситуацію у медичних закладах, а також надала пропозиції і рекомендації щодо дотримання правил дотримання карантинних норм.

– Маємо 120-й день карантину. Усього зареєстрованих і лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19 серед жителів Тернопільської громади – 491, – каже вона. – Сьогодні хворими є 360 людей. На стаціонарному лікуванні перебувають 57 пацієнтів: 44 – дорослих і 1 дитина. Окрім того, 13 осіб – з підозрою на COVID-19. 

У місті вже одужали від коронавірусної інфекції 130 осіб. На амбулаторному лікуванні, тобто вдома наразі перебувають 316 хворих: 307 – дорослих і 9 дітей. Причому із підозрами на COVID-19 є ще 80 осіб. На самоізоляції, за даними сімейних лікарів, перебувають 292 особи: 209 дорослих і 83 дитини.

– У лікарні швидкої допомоги допомогу надають 46-ти хворим, серед них 39 тернополян. Ще 4-ро осіб мають підозру на COVID-19, – продовжує Ольга Ярмоленко. – Зауважу, на кисневій підтримці через маску перебувають 3-є пацієнтів, а кисневого концентратора потребують 5-ро людей. 

За її словами, всього у цьому інфекційному відділенні від початку карантину пролікували 170 осіб із діагнозом COVID-19.

Штаб1
Штаб1

У міській дитячій лікарні з підтвердженим коронавірусом лежать 2 особи: 1 дитина і її мати, - додає лікарка. - З підозрою на COVID-19 там зараз перебувають ще 9 осіб. Усього пролікували в інфекційному відділенні 48 пацієнтів, серед них - 30 дітей.

Ольга Ярмоленко наголосила: показники на період із 2 до 8 липня є справді незадовільними. Адже кількість зареєстрованих випадків «корони» за ці дні становить 76 осіб.

Так, цього тижня показник на захворюваності зріс на 47%, уточнює вона. – Але інші показники у нас кращі, ніж в інших регіонах. Зокрема, за цей період фахівці провели 922 ПЛР-тестування. Загальна кількість тестів на 100 тисяч населення становить 59,7% (при загальнодержавному 24%). Коефіцієнт випадків лікування за крайні 7 днів 8,2%. І це при нормі 11%. 

Графік
Графік

Все це, на її думку, говорить про те, що спостерігається динаміка до зростання захворюваності на COVID-19, а карантинних і протиепідемічних заходів усі повинні дотримуватися. Окрім того, бракує посиленого контролю зі сторони правоохоронних органів (про те, що планують робити вони, читайте на «Терені» згодом – прим.).

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео