Дарія Шевченко

Тернопіль через 50 років: молодь розповіла, яким бачить місто у 2070 році (Відео)

DJI_0028

«Тернопіль 2070: місто майбутнього» - у рамках такого заходу молодь моделювала майбутнє нашого міста. Акція відбулась сьогодні, 11 липня. Все проходило у формі гри. Учасники були розділені на дві команди: одна показувала, яке світле майбутнє чекає на Тернопіль, а інша, навпаки - прогнозувала темну сторону розвитку міста. Співорганізатор заходу Рустам Ергешов розповів, що саме під час такої гри, молодь на практиці розуміє наскільки непросто побудувати гідне місто та державу.

 -  По суті ми стратегуємо, яким може бути місто через 50 років, яка може бути його інфраструктура, суспільство і роздумуємо над тим, як зробити так, щоб наше місто було набагато кращим ніж зараз. Команди будуть обєднані в одну, але в рольовій грі вони зрозуміють, як то будучи владою змінювати місто, але на тебе впливають різні фактори: зовнішні чинники, громадянське суспільство, прості громадяни, тому вони зможуть зрозуміти як і управляти містом, і як важко прийти до світлого майбутнього, - сказав Рустам Ергешов.

Участь у заході взяли 35 учасників, вікової категорії від 18 до 30 років. Серед яких і Христина Надала. Дівчина запевняє, що зголосилася на акцію, бо відносить себе до активної молоді і прагне вдосконалити місто.

- Сьогодні я відвідую захід «Тернопіль 2070: місто майбутнього», адже я вірю у світле майбутнє нашої Тернопільщини. Цей захід є перспективним і доволі насиченим не лише різноманітними подіями, знаннями, а й знайомствами, - розповідає Христина. - Так, я вважаю себе активною молоддю, адже саме на ній тримається Тернопільщина і будь-яке інше місто. Хочу сказати, якщо було б більше активної молоді, більше прогресуючих молодих людей, то нам не страшно за наше майбутнє.

Ще один учасник заходу Михайло Шевчук розповів, що йому найбільше сподобався поділ на команди, які стратегували світле та темне майбутнє Тернополя та пояснив чому.

-  Захід дуже крутий -  він дозволяє на практиці показати, яким Тернопіль буде в майбутньому. Світла і темна сторона потрібні для того, щоб максимально на контрасті показати наскільки можливий розвиток міста -  так людям найкраще сприймається, - сказав Михайло.

Серед найбільш імовірних негативів молодь виділила можливу відсутність озера, велику кількість забудов в паркових зонах та обмаль робочих місць. Позитивних рис, на щастя, більше: відкритість влади, за умови, що до її складу входить не менше 60 % молоді, туризм, екологія, спрощення податків та виведення бізнесу з тіні, доступні кредити…

На захід завітав і народний депутат України Іван Чайківський. Він був приємно вражений ініціативністю молоді, їхнім баченням майбутнього та закликав присутніх не залишатись осторонь проблем, які зараз наявні у державі.

  - Наше майбутнє залежить від кожного з нас. Ми хочемо жити в щасливій країні, ми бачимо, що одна з найбільших проблем - це створення робочих місць. Ці речі на кожному з нас відображаються, бо створивши робоче місце ти береш на себе певну відповідальність, адже воно має бути продуктивним і приносити прибуток. Я дякую вам за цю ініціативу і хочу закликати вас, щоб ви не стояли осторонь проблем, а долучались до їх вирішення.

Усі матеріали та думки, які озвучувались під час акції, організатори та учасники помістили у флешку, яку планують передати наступній владі.

[embed]https://youtu.be/uxApHfHJkcw[/embed]

Олена Чайківська

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео