Оксана Бучко

Жителі громади на Тернопільщині зможуть дешево зробити аналізи

Перевірити свій стан здоров’я за доступними цінами зможуть відтепер жителі Козівської громади. Сьогодні, 6 серпня, у районному центрі первинної медико-санітарної допомоги отримали сучасний аналізатор. Передали апарат від Гуманітарного штабу Тернопільської області, який заснували на початку боротьби з коронавірусом за ініціативи народного депутата Івана Чайківського.

– Раніше лаборанти вручну робили аналізи сечі і це займало більше часу, – зазначила директорка центру Зоряна Пончко. – Із таким аналізатором усе буде відбуватись автоматично. Це великий подарунок, що суттєво облегшує роботу медперсоналу та дозволить усім пацієнтам отримати оперативні та достовірні результати. 

На проведення одного такого аналізу вручну медики витрачали 10-15 хвилин. Із новим апаратом це робитимуть до двох хвилин часу. Коштуватимуть аналізи всього 10-20 гривень.

– Підприємці та аграрії громадської організації «Козівський Дзвін» долучились до роботи Гуманітарного штабу під час боротьби з коронавірусною інфекцією, – розповів волонтер Сергій Добалюк. – Зібрані кошти залишились у сумі 203 тисячі 250 гривень. Ми закупили апарати та реактиви для проведення якісних аналізів. Тож усі жителі зможуть зробити їх за доступними цінами – 10-20 гривень, у той час, коли приватні лабораторії роблять це за 300 гривень. Так людям можна буде точно визначити хворобу для лікування. Це для громади – великий плюс.

Народний депутат Іван Чайківський подякував усім, хто приєднався до ініціативи Гуманітарного штабу щодо збору коштів. Це дало змогу не лише допомогти у боротьбі з коронавірусом, а й вирішити додаткові питання технічного озброєння медиків краю.

– Ми бачимо, що в 2014 році була загроза військових дій зі сторони агресора і тоді суспільство об’єдналось для захисту держави,– говорив Іван Чайківський. – Тепер прийшла інша біда, але вже вірусного типу. І знову ж усі згуртувались на допомогу лікарям. Тож наше суспільство показало, що готове бути надійним тилом і для військових, і для медиків. 

Відео: Павло ЛЯЩИНСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео