Тамара Коблик

16 серпня в історії Тернопільщини

16

Цього дня народилися:

Адамів Ярослав (1968, смт Козова) – голова Козівської селищної ради.

адамів
адамів

Банадига Наталія (1964, м. Тернопіль) – вчений у галузі педіатрії. Доктор медичних наук (2000), професор (2001). Автор понад 160 наукових публікацій, 9 раціоналізаторських пропозицій. Має патент на винахід

банадига
банадига

Богачевський Данило (1890, с. Манаїв, нині Зборів. р-ну –  11. 10. 1985, м. Маклін, шт. Віргінія, США) –  правознавець, громадський діяч.  Перший митрополит Української Католицької Церкви в США.

Bogachevsykiy Danilo Silyvestrovich
Bogachevsykiy Danilo Silyvestrovich

Петро Винничук (1954, с. Росохач, Чортківського району, Тернопільської області – 30.05. 2012, с. Росохач) – член Росохацької юнацької національно-патріотичної підпільної організації.  Указом Президента від 18.08.2006 нагороджений орденом „За мужність” І ступеня. Помер від серцевого нападу в Москві, куди поїхав на заробітки як будівельник

 

винничук
винничук

Герасимлюк Віталій (1953, Почаїв Кременецького  району) – режисер, сценарист, педагог. Член Національної спілки кінематографів України(2009). Автор понад 30 короткометражних фільмів, понад 100 телепередач

герасимлюк
герасимлюк

Крушельницька Емілія (у заміжжі –  Стернюк;  1875, с. Осівці, нині Бучацького району –  1965, м. Буенос-Айрес, Арґентина) – фольклористка. Сестра Соломії Крушельницької.

Кубант Мирослав (1947, с. Ярославичі Зборівського району) – господарник, громадський діяч. Депутат райради 4-х скликань

кубант
кубант

Никифорчин Зіновій (1957, с. Івано-Пусте, Борщівський р-н) – економіст, начальник Управління Національного банку України у Хмельницькій області

никифорчин
никифорчин

Цей день в історії Тернопілля:

1442 р. - польський король Владислав ІІІ як винагороду за вірність у боротьбі з литовцями подарував Михайлові Мужилу з Бучача кілька сіл, у тому числі Велике Біле (нині с. Біла Чортківського району ). Як вказано у грамоті, дарує «Велике Біле і течії Серету». За родини Бучацьких, яка володіла селом протягом століття, Велике Біле стало містом, статус якого втрачено в середині 17 ст.

1649 р. – відбулася Зборівська битва – переможна битва козацької армії, очолюваної Богданом Хмельницьким, з польським військом під командуванням короля Яна ІІ Казимира під Зборовом (тепер Тернопільська область).

1698 р. – королівський ротмістр Франциско Лідихівський отримав від Августа ІІ Сильного королівськийпривілей на володіння селами Пляшева і Цеценівка в Кременецькому повіті.

1703 р. - менший шевський цех Бучача отримав привілей від власника міста С. А. Потоцького.

1889 р. – відбулося відкриття з'їзду західноукраїнських письменників, у якому брали участь І. Франко, О. Кобилянська, Н. Кобринська та ін.

1919 р. - 21 Збаразька бригада УГА і 1 бригада УСС вибили червоних з Шепетівки і зайняли місто. 21-шу бригаду було сформовано у травні 1919 з тилових військових підрозділів і новобранців Збаразього й частин Тернопільського та Скалатського повітів.

1944 р. - загін УПА «Бистрого» здійснив напад на радянський гарнізон в с.Пановичі Підгаєцького району. Під час нападу було вбито 60 ворогів, з боку повстанців втрат не було.

1945 р. - договір між СРСР і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон. Юридично зафіксував перехід Західної України та Західної Білорусі від Польщі до СРСР. У результаті договору Україні перейшли такі сучасні області: Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Рівненська.

1948 р. – на хуторі Гаї Ходорівські поблизу с.Байківці Тернопільського району відбувся бій між вояками УПА та МДБ, під час якого загинуло 6 більшовиків.

2014 р. – під час війни на сході України (антитерористичної операції) загинув уродженець Бережан Олександр Філь (1995 р. н.).

В Україні сьогодні немає професійних свят.

У дохристиянські часи 16 серпня наші предки вшановували лісовиків — міфологічних істот, що вважалися господарями лісу. Цього дня на лісових галявинах розкладали їжу, аби лісовик не робив зла, і святили хліб.

лісовик
лісовик

16 серпня в південному американському місті Мемфіс (Memphis) проходить традиційний День пам'яті Елвіса Преслі (Elvis Presley Day), співака, музиканта і каратиста.

Програма включає в себе безліч різних заходів, але головне, що з 1983 року в неї входить триденний турнір з карате, на який приїжджають — в якості інструкторів, почесних гостей, суддів — великі чемпіони, які особисто знали Елвіса Преслі. І 16 серпня, в день смерті Елвіса, вони вручають переможцям пам'ятні призи з його ініціалами.

До смерті Елвіса, що настала 16 серпня 1977, було продано 500 мільйонів його платівок, а через сім років ця цифра зросла удвічі — такого не вдавалося ще нікому.

Він знявся в 33 фільмах, одержуючи за кожний мінімум по мільйону доларів. У 1973 році телепередача з його участю зібрала біля екранів мільярд чоловік — такої кількості глядачів не вдалося зібрати навіть репортажу про висадження першої людини на Місяці.

елвіс
елвіс

Іменини сьогодні святкують Антон, Соломія, Кузьма.

Вибір читачів за тиждень

Відео