Орест Сарматський

Історик з Тернопільщини описав, якими понад 100 років тому були відвідини стоматолога (фото)

Заставка05

Виявляється, похід до стоматолога колись був справжнім випробуванням як для пацієнта, так і для лікаря.

Принаймні, як пише історик з Бережан Михайло Музичка на своїй сторінці у Facebook, технології та методи лікування вимагали багато терпіння, брак фахівців підштовхував людей до самолікування або виривання зубів у міських фризернях.

- Де ж у Бережанах можна було підлікувати зуби понад сотню років тому? Буквально на площі Ринок, а саме - на східній її частині (знищеній Другою світовою), у приватній кам’яниці пана Бернарда Лейдера містився його стоматкабінет. Пацієнти покладались на титулованість та досвід лікаря, який був нагороджений золотою медаллю, а також почесною грамотою у своїй галузі. Цікаво, що серед бережанців тієї епохи було поширене кепкування «з рота пахне паном Лейдером», тобто стоматологічними ліками й матеріалами, - зазначає історик.

За його словами, кабінет працював щоденно: ранковий сеанс – з 9:00 до 13:00, а пообідній із 15:00 до 18:00. Важко уявити кабінет Лейдера через брак джерел, проте гарантованим атрибутом мали бути два винаходи ХІХ століття, що полегшили лікування: бормашина на педальній тязі та крісло для пацієнта з регулюванням положень.

Для знеболювання з початку ХХ століття став активно поширюватися ефір або ж новокаїн. Часто відразу ж у лікаря можна було придбати зубну пасту у пробірках.

На фото помітно, що дантист уміло розмістив велику рекламу кабінету на бічній стіні своєї кам’яниці. Перший поверх будинку типовий для містечка зі жвавою торгівлею на центральній площі. Другий же підкреслює статус лікаря у місті. А декоративні ковані елементи широких перил балкону, багатство ліпнин та розмаїття декору у стилі історизму виводили цю будівлю у ряд найкрасивіших на площі Ринок.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«303341,303342,303343»]

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео