Віра Олександрович

Чи виконає Тернопіль рішення Києва та обласної держадміністрації (відео)

Штаб

Ситуація із захворюваністю на коронавірус у Тернопільській області продовжує тривожити медиків і обласну владу, тож вони вдаються до кардинальних кроків.

Наразі від сьогодні, 28 вересня, у нашому краї почали діяти нові рівні епідемічної небезпеки. На Тернопіллі тепер немає жодного району, який би належав до «жовтої» чи «зеленої» зон, натомість «червоний» рівень встановили у Тернополі і Бережанах.

Гайдук
Гайдук

Про це повідомив заступник голови обласної держадміністрації Ігор Гайдук після засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), яке відбулося 25 вересня.

- Ми взяли до уваги рішення засідання Державної комісії ТЕТ та НС, - каже він. - Відтак, у Бережанах і Тернополі встановлюється «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Тому ми вкотре звертаємося до представників органів місцевого самоврядування з проханням не ігнорувати карантинні обмеження, адже йдеться про життя та здоров'я жителів області.

Нагадаємо, Тернопіль уже двічі потрапляв до «червоної» зони. Втім, на поступки вказівкам обласної і столичної влади у місті не йшли, тобто карантинні обмеження не посилювали, зокрема, ресторани і ТРЦ не зачиняли. Не допомогли навіть погрози перевірками і штрафами. Як буде цього разу? Поки що це не відомо, адже міський оперативний Штаб подолання надзвичайної ситуації востаннє засідав ще 4 вересня. Згодом, 8 вересня, коли міський голова Сергій Надал працював вдома, лікуючись від COVID-19, відбулася нарада із медиками. Відтоді – мовчок, хоча мер із 21 вересня – на роботі.

Медики
Медики

- «Червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюють у разі перевищення середнього по країні рівня захворюваності на COVID-19 на 100 тисяч осіб за 14 днів більш як у 5 разів, - додає головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук. - У Бережанах цей показник складає 6,6, а в Тернополі - 5,6. Ці показники - надто серйозні. Ми бачимо, що пандемія набула великого розмаху і швидких темпів приросту. Ми вводимо обмежувальні заходи, враховуючи ситуацію...

Керівництво у районах краю – «слухняніше». Тож зміни у зонуванні, швидше за все, там врахують. Отже, «помаранчевий» рівень встановили: у Кременці і Чорткові, а також - у Бережанському, Борщівському, Бучацькому, Гусятинському, Заліщицькому, Збаразькому, Зборівському, Козівському, Кременецькому, Лановецькому, Монастириському, Підволочиському, Підгаєцькому, Теребовлянському, Тернопільському, Чортківському, Шумському районах.

- Місцеві комісії не можуть послаблювати рішення Державної комісії ТЕБ та НС, а можуть лише їх посилювати, - наголошує Ігор Гайдук. - Новий розподіл почав діяти з 00:00 годин 28 вересня. Відповідні епідемічні рівні встановили на 14 днів.

Довідка. У «червоній» зоні забороняється: посадка пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньо-обласного та міжобласного сполучення (висадка можлива); приймання відвідувачів у закладах культури, кінотеатрах, ресторанах, кафе, торговельно-розважальних центрах, спортивних залах, фітнес-центрах, закладах торговельного і побутового обслуговування; відвідування установ і закладів, що надають соціальні та реабілітаційні послуги сім’ям, особам, що перебувають у складних життєвих обставинах (тимчасове, денне перебування), крім тих, які надають екстрені соціальні послуги, центрів обліку бездомних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. У «помаранчевій» зоні заборонено: діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; роботу спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури; прийом нових змін в дитячі табори; обмеження для масових заходів.

Фото з сайту ОДА, відео зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео