Віра Олександрович

У тернопільських лікарнях для хворих на COVID-19 бракує кисню (фото, відео)

Нарада1

У Тернопільській лікарні №3 із 22 серпня використали річну норму кисню, у лікарні швидкої допомоги для хворих бракує палат, а в міській лікарні №2 досі не можуть отримати дозвіл на розміщення інфікованих із COVID-19. 

Ось таку невтішну картину сьогодні, 8 вересня, змалювали лікарі. Оперативну нараду з тернопільськими медиками щодо протидії захворюваності на коронавірус провів міський голова Сергій Надал. Він був із фахівцями на відеозв’язку, адже досі перебуває на лікуванні після виявлення COVID-19. 

Під час наради лікарі озвучили чимало цікавих фактів, що змушують замислитися. Зокрема, йшлося про те, що завантаженість ліжок у медичних закладах Тернополя хворими на COVID-19 нині загалом становить до 37%. Принагідно начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак озвучив свіжі дані про ситуацію у Тернопільській міській територіальній громаді (МТГ).

– У лікувальних закладах Тернополя нині – 31 людина із підозрою на коронавірус, – каже він. – Також у лікарні швидкої допомоги перебувають 83 хворих на COVID-19. На жаль, 4-ро із них потребують кисневої підтримки через маску, 11-ро – кисневого концентратора. Ще 3-є людей підключені до апарату ШВЛ. У лікарні №3 – 36 хворих, причому 2-є пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, 9-ро – на кисневому концентраторі. У дитячій лікарні – 16 хворих із COVID-19. Їхній стан – середній.

Даньчак
Даньчак

Інтенсивний показник захворюваності сьогодні, 8 вересня, за його словами, складає 301 випадок на 100 тисяч населення (нагадаємо, у «червону» зону потрапляють усі, хто має показник понад 240 – прим.). Причому вікова структура пацієнтів міських лікарень - від 50 до 65 років.

– Кількість ПЛР-тестувань, які у нас проводять – 97,5 при нормі мінімум 24, – додає він.– Щодня працівники лабораторного центру здійснюють від 150 до 300 тестів власне матеріалу, отриманого від хворих тернополян.

Принагідно медики поскаржилися на те, що іноді результатів доводиться чекати по кілька днів, хоча, аби врятувати пацієнта, часто не можна втрачати ані години. Через це Сергій Надал обіцяв звернутися до фахівців обласного лабораторного центру із проханням не відстрочувати дослідження на тому апараті, який купили саме для тернополян.

Нарада2
Нарада2

Нещодавню проблему із розміщенням хворих у лікарні швидкої допомоги на нараді пояснили тим, що всі, хто потрапив туди із підозрою на інфекцію, мусять лежати в окремих палатах аж до отримання результатів ПРЛ-досліджень. Тобто приміщення використовується нераціонально. Якби аналізи робили швидше, то, мовляв, і затримок не було б.

– Сьогодні у Тернополі амбулаторно, тобто вдома лікуються 600 пацієнтів, –  каже директор комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь. – У них усіх – легкий або середній перебіг недуги. Ці люди постійно перебувають під контролем наших фахівців. Ще 225 осіб – на самоізоляції, 145 – із підозрою на COVID-19.

Під час наради також виявилося, що лише у лікарні швидкої допомоги щодня витрачають 36-38 балонів із киснем. У лікарні №3, за словами її генерального директора Юрія Лазарчука, починаючи із 22 серпня, коли у них з’явився перший пацієнт із COVID-19, вже використали річну норму кисню. Тож над постачанням балонів і облаштуванням системи безперервної подачі кисню треба замислитися негайно, поки не стало пізно.

Нарада3
Нарада3

– Нашу лікарню дійсно внесли до списку закладів, які можуть приймати хворих на коронавірус, – каже генеральний директор Тернопільської міської лікарні №2 Ростислав Левчук. – Але контракт із НСЗУ (Національна служба здоров'я – прим.) ще не підписаний, тому юридично ми ще інфікованих у себе класти не можемо.

Що цікаво, технічно заклад може розміщувати у себе принаймні 50 хворих. Для них є усе необхідне забезпечення і оснащення.

– У дитячій лікарні від початку епідемії у стаціонарі було 487 пацієнтів із діагностованим COVID-19, ще 771 хворий лікувався стаціонарно, – розповідає генеральний директор Тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович. – Нещодавно ми відкрили спеціальне фільтрувальне відділення, щоб відсіювати хворих із іншими недугами. Крім того, оскільки попереду – осінь, ми матимемо ще 100 ліжок для дітей із ГРВІ та іншими сезонними болячками.

Артимович
Артимович

Він також похвалився, що жодного летального випадку у цій лікарні не було. Проте із районів останнім часом часто доправляють пацієнтів у важкому стані.

– Ліками наш заклад забезпечений на пів року наперед, а засобами захисту – на 3 місяці, – додає пан Артимович. – Із оплатою, що передбачена для лікарів із міського бюджету жодних проблем немає.

До речі, під час наради медики також озвучили інформацію про те, що від держави не надійшли кошти ані на оплату працю лікарів із «ковідними» пацієнтами, ані на фінансування бригад швидкої допомоги, які забирають матеріал на аналізи у хворих.

Фото із трансляції наради на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео