Оксана Бучко

У Тернополі допоможуть повернути відсоток від вартості нового житла 

98_main

Щасливий власник нового житла може сьогодні ще й повернути 1 % його вартості, за умови, що придбав таку нерухомість вперше, а також знає свої права і вміє їх захистити. Як це зробити згідно з чинним законодавством, пояснюють і допомагають на практиці у Тернопільському центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Тож договори про купівлю нерухомості, зокрема житла, підлягають нотаріальному посвідченню. У свою чергу таке посвідчення, відповідно до пункту 15-3 постанови Кабінету міністрів України № 1740 від 3 листопада 1998 року, здійснюється за наявності квитанції про сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, який становить 1 % від вартості нерухомого майна.

Проте пунктом 9 частини 1 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що громадяни, які придбали житло вперше, при укладенні договору купівлі-продажу цього житла не повинні сплачувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Тобто фактично склалася ситуація, коли дві норми законодавства суперечать одна одній. Одна з них зазначає, що не потрібно сплачувати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а інша говорить - якщо його не сплатите, то нотаріус не зареєструє договору купівлі-продажу, що й трапляється на практиці у всіх без винятку випадках. Тому, кожен покупець свого першого житла змушений сплачувати вищезазначений збір.

Однак, все ж існує можливість повернути сплачену суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, яка реалізується у порядку, встановленому Бюджетним кодексом України. Для цього потрібно звернутися до адміністративного суду з позовною заявою, в якій необхідно просити зобов’язати Головне управління Пенсійного фонду України у відповідній області сформувати та подати до Управління Державної казначейської служби України подання про повернення з державного бюджету помилково сплаченого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Допомогти у складанні такого позову можуть у системі безоплатної правової допомоги. Для цього необхідно підтвердити що ви належите до однієї з категорії осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Повний перелік таких категорій є тут. Найперше у нашій області це особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму.

У такому разі потрібно надати наступні документи:

-паспорт,

-реєстраційний номер платника податків (ідентифікаційний код),

-документи, що підтверджують доходи за останні 6 місяців.

На сьогодні право на БВПД будуть мати особи, розмір середньомісячного доходу яких не перевищує 4394 гривні для працездатних та 3424 для осіб, що втратили працездатність. Одночасно з цим наголошуємо, що право на первинну правову допомогу, тобто отримання правової консультації мають усі особи, незалежно від доходу.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України). 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео