Віра Олександрович

У Тернополі покажуть таку смішну виставу, що аж страшно (фото, відео)

Театр

«Бог теж має право відпочити від людей! Вони йому вже так надоїли, гірше редьки», «Щоб отримати те, чого прагнеш, треба тримати очі широко відкритими!», «Якщо ти – єврей, то ти – небідний, бо бідних євреїв не буває», «Бог завжди йде назустріч тим, хто його шукає»…

П’єсу Анатолія Крима «46 моментів щастя» можна безкінечно «розбирати» на крилаті фрази, але краще – переглянути і скористатися порадами героїв - мешканців одного великого двора. Тим паче, він так нагадує одеський, чернівецький чи львівський «закамарок», де поруч живуть люди різних національностей і віросповідань. Так, відносини між ними не завжди мирні, трапляються сварки і кумедні ситуації. Власне, усе – як і буває у реальному житті.

Пасха
Пасха

Нагадуємо, прем'єру «46 моментів щастя» спеціально до відкриття ювілейного театрального сезону підготували у Тернопільському академічному обласному драматичному театрі ім. Т. Шевченка. Але через те, що Тернопіль до понеділка, 12 жовтня, - в «червоній» зоні, довелося дійство відкласти. Першими п’єсу побачать ті, хто купив квитки на 14 жовтня. Усіх, хто планував переглянути виставу сьогодні, 11 числа, чекатимуть у театрі аж 18 жовтня. Тоді ж відбудеться і невелике святкування з нагоди 90-го театрального сезону. Натомість виставу «Олена не прийшла додому», що мала відбутися у наступну неділю, - відмінили.

[embed]https://youtu.be/JuUs7Ts2GOc[/embed]

Про що нова вистава? Чи варто на неї йти? Про любов, про наше із вами життя. І йти однозначно треба, бо театр як мистецтво не може жити без глядача. Власне, вони через тривалий карантин уже дійсно скучили один за одним.

- Ми сьогодні живемо у тому світі, який здається справді смішним, - каже режисер-постановник вистави народний артист України Олег Мосійчук. - І оте, що ми маємо сьогодні, це - смішно, але - це страшно. Ті речі, які Анатолій Крим заклав у свою п’єсу, такий собі побутовий ґрунт: в одному дворику живуть люди, незалежно від того, яка в них національність, але є вічні істини, ті цінності, які ми не зберігаємо.

За його словами, «46 моментів щастя» – це п’єса про мірило щастя для її головних героїв і для кожного з нас. Там є і спогади про дитинство, і паралелі із дорослим життям. На сцені - звичайні люди, які уособлюють собою перипетії, з якими стикнулися цілі покоління у проміжку після Другої світової війни і до наших днів…

[embed]https://youtu.be/Kn_cEzdfOjs[/embed]

Хто головний герой? Звичайний хлопчик, а згодом - юнак, якого бабуся Даша кликала Левко, а бабуся Роза – Льовочка. Ці дві жінки ніяк не могли поділити між собою єдиного внука, а він із цього непогано користав. Назва п’єси випливає із сюжету, адже «46 моментів щастя» - це 46 рублів, які зміг зібрати головний герой на втілення своєї найбільшої мрії.

Гроші
Гроші

Насправді, у малечі повоєнних часів за Союзу дитинство було не надто солодким. У буквальному сенсі – також. Навіть звичайне морозиво тоді вважалося неймовірними ласощами. А що вже й казати про невлаштований побут, заборони та ідеологічні перекоси, коли у дорослих щовечора була лише одна розвага – можливість сходити у кіно.

Дитинство
Дитинство

До храму – православної церкви чи синагоги - люди тоді ходили «підпільно». Тому й не дивно, що ніхто довго не здогадувався про те, що Левко хитрує. Адже він намагався вгодити обидвом бабусям, які його обожнювали. Тим паче, від цього можна було ще й отримати зиск… Напевно, і ви себе впізнали?

Синагога
Синагога

Варто зауважити, що на сцену у цій виставі виходять і корифеї нашого театру, і молоді актори. Зокрема, народний артист України В’ячеслав Хім’як цього разу здивує багатьох роллю… ребе. Євген Лацік гратиме дорослого Левка, Ярослава Мосійчук – його бабусю Дашу, Микола Бажанов – батька, а Сергій Бачик – простого служку в синагозі… Зрештою, не хочеться навіть когось особливо виділяти, бо весь акторський ансамбль – зіграний, як хороший оркестр.

[embed]https://youtu.be/Nn5vMz9zvwo[/embed]

До речі, до нового театрального сезону у театрі належно підготувалися. Як розповіла керівник літературно-драматургічної частини обласного драмтеатру Ірина Папуша, на вході гостям обов'язково вимірюватимуть температуру безконтактним термометром. Окрім того, у кількох місцях розмістять дезінфектори.

- Зал має бути заповнений не більш як на половину сидячих місць, - нагадує пані Папуша. - У нас є служба, що розмежувала зал для комфортного і безпечного перебування у ньому глядачів. До того ж, у зал глядачі проходитимуть у масках.

До речі, прем’єрні покази «46 моментів щастя» відбудуться 14, 15, 17, 18 і 31 жовтня.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео