Дарія Шевченко

У Тернополі проаналізували програми політичних партій: у кількох виявили порушення дискримінаційного характеру (відео)

Снимваок

Напередодні місцевих виборів, які відбудуться у цю неділю, 25 жовтня, представники Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі здійснили аналіз передвиборчих програм восьми партій, які за даними соціологічних опитувань користуються найбільшою популярністю. Це політичні сили «Європейська Солідарність», «Свобода», «За майбутнє», «Слуга народу», «Сила людей, «Батьківщина», «Голос» та «Українська Галицька партія».

Серед критеріїв дослідження до уваги брались пункти програми, які не відповідають повноваженням депутата, пункти, де допущено або відсутнє посягання на права людини та чи охопили кандидати усі сфери діяльності.

– Ми брали відповідність пунктів повноваження депутатів місцевих рад, наявність чи відсутність дискримінаційних понять чи посягань на права людини, а також аналізували, чи всі сфери охопили політики у своїх програмах. Це було три основних пункти. Ми аналізували програми, які опубліковані на сайті ЦВКі в ресурсах політичної партії та брали інтерв’ю у керівників штабів, щоб конкретизувати те, чого ми не зрозуміли, – сказала менеджерка Центру громадського контролю «Дій!» в Тернополі Марія Іщенко.

Відповідно до результатів аналізу було з’ясовано, що у програмах восьми партій є спільні ідеї та плани у розвитку кількох напрямків міста. Також експерти виявили і порушення стосовно посягань на права людини. Про це розповіла юристка Центру Ірина Шевченко.

– Дуже багато в наших проаналізованих сферах було виявлено дійсно спільних ідей і щодо економічного розвитку, культурного, екологічного. Щодо посягань на права людини, то, наприклад, у деяких партій в пункті було запровадження або модернізаціяхристиянської етики у школах.  Тут постає дискримінаційне питання, оскільки цей предмет стане обов’язковим за рекомендацією депутата, то це може бути порушенням 35 статті Конституції України щодо вибору релігії та віросповідання. 

Мета такого аналізу – перевірити, чи відповідають програми партій повноваженням тих місцевих рад, куди балотуються депутати.

Відео: Ярослав Стареправо та Павло Лящинський

Вибір читачів за тиждень

Відео