Віра Олександрович

Тернопільщина: дільниці відкривали із запізненням і плутали бюлетені (фото, відео)

Прес1

Старт голосування на Тернопільщині минув без значних ексцесів. Втім, були і затримки із відкриттям дільниць, і плутанина з бюлетенями, і навіть незначні порушення виборчого законодавства.

Про це йшлося під час «Доби місцевих виборів-2020» із Тернопільським пресклубом сьогодні, 25 жовтня. Інформацією поділилися: представники правоохоронних органів, спостерігачі ГМ ОПОРА, ТОО Комітет виборців України, а також - коаліції «За чесні і прозорі вибори» та Центру суспільних досліджень «ПОЛІС».

Прес2
Прес2

- На Тернопільщини розпочали свою роботу 1182 виборчі дільниці, - каже головний поліцейський краю Олександр Богомол. - Причому 5 із них, за нашими даними, відкрилися пізніше. Причини були різними.

Окрім того, він згадав про порушення, зафіксовані у передвиборчий період і у «день тиші». Їх виявилося не надто багато. Деякі факти правоохоронці ще розслідують.

[embed]https://youtu.be/-jmRNNE3BSs[/embed]

Як повідомив поліцейський, станом на 8 ранку із запізненням від 10 до 37 хвилин відкрилися 5 дільниць: 3 - у Тернополі та 2 - у Гусятинському районі. Затримка зазвичай відбувалася через неправильний підрахунок бюлетенів для голосування або відсутність одного з членів виборчої комісії чи неправильно зроблений підпис.

[embed]https://youtu.be/NR01RAgjve8[/embed]

- У Шумському районі переплутали бюлетені у селах Онишківці і Залізці, - додає пан Богомол. – Тобто відвезли на ці дільниці не ті бюлетені для голосування за кандидатів до місцевої ради. Звісно ж, виборці не можуть віддати свої голоси за «чужих». Проблему намагаються вирішити. 

Зауважимо, поліції відомо, що у Тернополі на 9-ти дільницях тимчасово близько 11.00 пропало світло.

Прес3
Прес3

Підтвердила інформацію правоохоронця Ольга Мазаєва - громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області. Окрім того, вона згадала про прикрі факти, які вже відбувалися на дільницях. Зокрема, йшлося про дільницю у с. Нові Петликівці, де люди із посвідченням журналіста образили жінку з обмеженими можливостями.

[embed]https://youtu.be/g8Hitan36n0[/embed]

- Наголошую, є можливість проголосувати на дільниці – усім. Якщо людина, приміром, не бачить, їй може допомогти заповнити бюлетень інший виборець, - додає експерт. – Крім того, хочу зазначити, що на виборчих дільницях проводять вологе прибирання, є дезінфікуючі засоби. Незначні збої члени ДВК помітили із термометрами. 

До речі, якщо ви хочете знати всю актуальну інформацію про вибори, можете стежити за Facebook-сторінкою ОПОРИ, а також – за YouTube-каналом ОПОРИ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео