Оксана Бучко

На Тернопільщині двічі переривали голосування через порушення 

1010467_news

У день голосування на Тернопільщині представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували різного роду порушення. Через деяке навіть довелося двічі зупиняти процес голосування на одній з дільниць. 

Серед зафіксованих порушень: розірваний бюлетень, перерви у процедурі голосування, недопуск спостерігача на ДВК. А саме, ДВК села Онишківці отримала бюлетені з номером іншої дільниці, через це двічі призупиняла процедуру голосування, повідомила ОПОРА під час пресконференції.

Процедурні порушення

П’ять виборчих дільниць області відкрилися з незначним запізненням: три в Тернополі та дві в Гусятинському районі. За інформацією від спостерігачки, виборча дільниця, що розташована на вулиці Чернівецька, о 8 годині ще проводила ранкове засідання. Відбувалася процедура підписання контрольних талонів та опускання їх у виборчі скриньки.

У селі Підгайчики члени комісії, які організовували голосування виборців за місцем перебування, повернулися на дільницю за 20 хвилин до закриття. Члени комісії таку затримку пояснили тим, що для організації голосування кожного виборця витрачали близько півгодини.

Порушення у день голосування

Під час голосування двічі фіксували видачу бюлетенів без пред’явлення виборцем паспорта. Після зауважень на цих виборчих дільницях такі порушення не повторювалися.

На виборчій дільниці у селі Онишківці, де перебував спостерігач ОПОРИ, комісія отримала бюлетені для голосування за кандидатів у депутати до Шумської міської ради та за кандидатів на посаду міського голови із надрукованим номером виборчої дільниці села Залізці. Таким чином двічі за день на дільниці призупиняли процедуру голосування, щоб вирішити це питання. У результаті бюлетені з помилковим номером дільниці погасили і виборцям видавати лише два бюлетені з виборів до Тернопільської обласної та Кременецької районної рад.

Через це на дільниці виникла конфліктна ситуація. Один із виборців, який прийшов голосувати на дільницю і отримав лише два бюлетені, обурився. Спочатку цей чоловік хотів покинути приміщення для голосування разом з отриманими бюлетенями. Після зауважень представників ОПОРИ працівник поліції не дозволив виборцю покинути дільницю. Після цього виборець публічно порвав бюлетені.

Також спостерігача ОПОРИ не допустили на підсумкове засідання дільничної виборчої комісії у місті Чорткові. Представник викликав поліцію, а також написав скаргу до Чортківської міської територіальної виборчої комісії щодо неправомірних дій членів ДВК. ТВК задовольнила скаргу і прийняла постанову, в якій зобов’язала ДВК допустити спостерігача на засідання. Спостерігач повернувся на ДВК, але його знову не впустили. Він вдруге викликав поліцію та вдруге написав скаргу до Чортківської міської ТВК, з проханням скласти протокол за статтею 212-18 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Окрім того, спостерігач ОПОРИ, перебуваючи на Кременецькій міській ТВК, зафіксував, що члени ДВК повертаючись на дільницю для складання протоколу про підрахунок голосів з позначкою «Уточнений», забирали виборчі бюлетені та інші виборчі документи. Спостерігач склав відповідний акт про порушення.

У частині 7 статті 254 Виборчого кодексу України вказано, що у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, ТВК своїм рішенням може зобов’язати ДВК виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений». Протягом часу розгляду цього питання дільничною виборчою комісією подані до територіальної виборчої комісії примірники протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчі бюлетені та інші виборчі документи зберігаються в територіальній виборчій комісії.

Організація дня голосування в умовах пандемії

Щодо організації безпечних умовах голосування під час пандемії, за інформацією від спостерігачів Опори, члени дільничних виборчих комісій під час організації процедури були одягнені в захисні маски або щитки та рукавички. У приміщеннях для голосування була розмітка, щоб забезпечити дистанцію між виборцями. Таким чином протягом дня голосування Опора спостерігала черги біля виборчих дільниць.

Поза тим були повідомлення від спостерігачів Опори про відсутність термометра на дільниці, а також про те, що наявні прилади некоректно відображали температурний показник. На низці виборчих дільниць не було обладнаних окремих кабінок для голосування, призначених для осіб із симптоми захворювань.

Про інші порушення читайте у попередніх публікаціях на «Терені».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео