Чортківський лікар-епідеміолог: «Крім коронавірусу, очікуємо збільшення захворюваності на грип та ГРВІ»

3B7C9BA8-9D4B-4963-AEF7-D0EFE2222671

В осінньо-зимовий період, окрім захворювання на коронавірус, зростає і число хворих на інші види респіраторних інфекцій. Коли ж пацієнту призначають ПЛР-тест і чи є симптоми характерні лише при ковіді розповів лікар-епідеміолог Олег Голінатий.

- Попри те, що ми вже більше ніж пів року протистоїмо епідемії коронавірусу, інші вірусні захворювання нікуди не зникали. В осінньо-зимовий період зазвичай спостерігається збільшення числа хворих на ГРВІ. Якщо людина відчуває загальну слабкість, є підвищена температура чи кашель, говорити про те, що у неї однозначно COVID-19 ми не можемо. У цього захворювання немає яскраво вираженого симптому, що відрізняв би його від інших вірусних.

При будь-яких ознаках того, що ви захворіли, слід одразу зателефонувати сімейному лікарю і протягом декількох днів залишатися вдома, щоб не наражати на небезпеку інших.

Категорично не раджу займатися самолікуванням. На жаль, маємо сумну статистику по Україні, коли люди, що тривалий час лікувалися самотужки, потрапляють у лікарню в дуже важкому стані, часто врятувати їхнеможливо.

В рекомендаціях МОЗ України є чітко визначені критерії, коли пацієнтам проводять ПЛР-тестування:

- температура тіла 38.5 і вище протягом декількох днів;
- задишка;
- тривала та яскраво виражена загальна слабкість;
- підозра чи підтверджена пневмонія;
- якщо симптоми інфекції проявляються у людини, яка контактувала із хворим на коронавірусну інфекцію.

В будь-якому разі людям не варто панікувати, але і поводитись розслаблено не потрібно. Слід дотримуватися всіх рекомендацій та карантинних вимог, лише так ми зможемо подолати пандемію.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео