Орест Сарматський

На Рівненщині стартував проект з вирощування органічної малини (Агроновини)

0401 (Copy)

У Бугринській сільській раді, що в Гощанському районі на Рівненщині, стартував проєкт вирощування органічної малини. Почали з ділянки 1,8 га.

У перспективі посадкову площу планують збільшити до шести гектарів. Повідомляє Куркуль.

Зазначається, що фахівці сільської ради розробили можливий алгоритм використання власних ресурсів під час реалізації проекту. Він передбачав передачу земельної ділянки відповідного обсягу місцевому комунальному підприємству «Бугринський добробут», придбання необхідної техніки, супутніх матеріалів, саджанців.

 

В Україні зросли площі під промисловими вишневими садами

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Відроджується вирощування традиційної для України культури — вишні. Так, на 2020 рік українськими садівниками подано документи на відшкодування вартості саджанців на 146 га новостворених промислових вишневих садів.

Про це розповів Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, передає agronews.ua.

- На сьогодні вишня — одне з найпоширеніших в Україні плодових дерев. На даний час в Україні районовано 16 сортів вишні: 6 місцевих вітчизняних, один новий селекційний і 9 іноземних сортів. За ознакою якості плодів і забарвленості соку сорти вишні поділяють на дві групи: гріоти, або морелі, і аморелі, — розповідає Висоцький. Так, один з найкращих вишневих садів розташований на Вінниччині у господарстві «Тріада МК», яке входить до групи компаній під ТМ Fruktona, що спеціалізується на переробці та вирощуванні ягідних та плодових культур.

Господарство має 50 га вишневого саду. Дерева посаджені з розрахунком під збирання ягід комбайном. Щільність дерев — приблизно тисяча штук на гектар.

За словами експертів, для кращого перехресного запилення і отримання хорошого урожаю вишні на гектар промислового саду бажано мати 2?3 вулики бджіл.

У перші роки життя рослини вишні погано затримують сніг, підмерзають. Тому необхідно висівати у кінці червня через міжряддя кулісні рослини.

- Це покращує вологозабезпеченість, запобігає підмерзанню і висиханню пагонів. До 4-5 років кущі в рядах змикаються, самі добре накопичують сніг, перешкоджають вітровій і водній ерозії на схилах. У посушливу весну, відразу після цвітіння потрібний полив, а якщо сухим було і літо, то полив роблять і восени. Цей захід знижує можливість вимерзання плодових бруньок, — пояснюють фахівці. - Звернемо увагу, що не можна закладати вишневий сад на знижених місцях, особливо у вузьких лощинах і улоговинах, де різкіше проявляються коливання температури і сильніше бувають заморозки.

- Правильно підібрані сорти у поєднанні зі своєчасним проведенням комплексу агрозаходів забезпечують щорічне отримання високих урожаїв вишні, — наголошують експерти.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео