Тетяна Бакай

Тернополяни обурюються через «реставрацію» пам’ятки архітектури: що кажуть у архиєпархії (відео)

У архиєпархії запевняють, що у відреставрованому приміщенні колишнього Домініканського монастиря не буде ні квартир, ні готелів. Однак чимало тернополян вважають, що добудова третього мансардного поверху руйнує історичну будівлю в центрі міста 

Нещодавно у Тернополі розпочали реставрацію приміщення колишнього Домініканського монастиря, який входить до комплексу Архикатедрального собору. Будівлю частково обгородили і на огорожі розмістили паспорт об’єкта з усіма даними та візуалізацією.  Проєкт такої “реставрації” споруди, яка є пам’яткою архітектури Національного значення, просто шокував багатьох тернополян - на двоповерховому приміщенні добудують третій мансардний поверх з так званими “шпаківнями”. Це не збереження давньої архітектури, а її знищення, переконані користувачі соцмереж, які останнім часом активно обговорюють цю проблему. 

Зауважимо, що замовником робіт є Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ. Під час пресконференції 5 липня її представники повідомили, що проєкт реставрації погоджений з Міністерством культури. А на проведення робіт є усі дозволи та документи. Кошти на реставрацію виділяє архиєпархія. 

Цей комплекс, а саме будівля колишнього архіву, буде належним чином виведений з  аварійного стану і залишатиметься окрасою Тернополя, - зазначає  єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Владика Теодор Мартинюк.

Священники запевняють, що статус пам’ятки Національного значення залишиться, адже ніякої реконструкції відбуватись не буде. А зробити надбудову вирішили для того, щоб дещо підняти приміщення монастиря і вирівняти його з дахом Катедри. Мовляв, таким чином об'єкт буде цілісним. 

Зараз нам потрібно укріпити стіни, відвести воду з внутрішнього дворика, зробити гідроізоляцію стін зсередини і лише згодом будемо братися до етапу демонтажу даху, - розповідає помічник економа Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Петро Порохонько.  

Усі приміщення відреставрованого монастиря включно з добудовою використають для підрозділів архиєпархії. Зокрема, для духовно-просвітницьких та молодіжних організацій, які діють при Архикатедральному соборі,  розповіли представники архиєпархії. І запевняють: жодних квартир і готелів тут не буде.

Це буде не закрите приміщення, а зал, який зможе використовуватись будь-ким в майбутньому, - наголошує декан міста Тернополя отець Віталій Козак

Зазначимо, про план робіт нещодавно написав на своїй сторінці у соцмережі архітектор Юрій Вербовецький, який розробляв проєкт реставрації будівель Архикатедрального собору. Однак його роз'яснення викликало у багатьох ще більше питань, ніж відповідей. 

Основні проєктні рішення на комплексі колишнього Домініканського костелу (нині Архікадетрального собору) і монастиря (візуалізація Юрія Вербовецького)

Зокрема, архітектор говорить про «європейський підхід реновації об'єкта», який застосувала його майстерня при розробці проєкту реставрації колишнього Домініканського монастиря. І наводить приклади подібних практик збільшення корисної площі пам'яток за рахунок влаштування мансардних поверхів. Таке приміром, масово застосовують в історичних середмістях Ґданська, Варшави, Вроцлава, Дрездена, Парижа.

Це є цілком нормальним і буденним явищем у країнах Європи”, - вважає Юрій Вербовецький.

Журналісти Терену запитали тернополян, що вони думають про реставрацію колишнього Домініканського монастиря і як це вплине на загальний вигляд Архикатедрального собору.  Більшість опитаних вважають, що такі дії тільки руйнують архітектурну пам’ятку у центрі міста.

Детальніше - на відео:

Фото Терену і з фейсбук-сторінки Юрія Вербовецького, відео Руслана Жирова

Вибір читачів за тиждень

Відео