Віра Олександрович

Петриківський дитячий будинок-інтернат на Тернопільщині готують до «революції» (фото)

ADCE4D29-35A2-473A-B831-09DD1FCC6087

Петриківський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат для дітей із інвалідністю, розташований неподалік Тернополя, незабаром зазнає суттєвої трансформації.

Що там зміниться? Чи прийматимуть дітей? Які послуги надаватимуть? Про це ми розпитали у заступниці начальника управління – начальник відділу координації та контролю діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги, департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної держадміністрації Оксани Смолій.

9A26FA79-4080-407C-AED7-EE6E802427B4
9A26FA79-4080-407C-AED7-EE6E802427B4

- На Тернопіллі триває етап реформування закладів інституційного догляду і виховання дітей. У чому суть? Чому ця справа така важлива?

- Курс України на європейську інтеграцію вимагає перегляду пріоритетів державної політики у сфері охорони дитинства, впровадження успішних підходів із світової практики захисту прав дітей, які ґрунтуються на забезпеченні прав та інтересів дитини, спрямовуються на підтримку сім’ї, створення умов для виховання та розвитку дітей у родині або середовищі, максимально наближеному до сімейного.

Цю Стратегію розробили з метою зміни існуючої системи інституційного догляду і виховання дітей. Адже вона вже не відповідає реальним потребам дітей і сімей з дітьми. Потрібно створювати умови для повноцінного виховання і розвитку дитини в сім’ї. У 1991 році Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини та визнала, що сім’я є найкращим середовищем для виховання дитини, її розвитку та становлення особистості. Тож серед основних засад державної політики щодо соціального захисту дітей визначили створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, забезпечення пріоритету сімейних форм влаштування дитини.

Разом із тим, не кожна дитина в Україні має змогу зростати в сприятливому сімейному оточенні. Бідність родин, складні життєві обставини, недостатність на місцевому рівні послуг із підтримки дітей і сімей з дітьми зумовлюють дитячу бездоглядність, призводять до соціального сирітства. Тому у нас і функціонує система інституційного догляду і виховання дітей, якою передбачені заклади різних типів, форм власності та підпорядкування, зокрема загальноосвітні школи-інтернати, дитячі будинки-інтернати і навчально-виховні комплекси. У підпорядкуванні системи соціального захисту населення області функціонує Петриківський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат для дівчат із розумовою відсталістю, в якому проживають нині 88 молодих осіб, серед них - 8 дітей.

017C2754-54AB-442E-91B0-752E1FF083A4
017C2754-54AB-442E-91B0-752E1FF083A4

- Зараз серйозно обговорюють трансформацію цього закладу. Про що йдеться?

- У рамках «Плану заходів із реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 рр.», затвердили план заходів із виконання Державної соціальної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2021 р.» у нашій області. Це потрібно для розбудови ефективної системи забезпечення прав дитини на рівні Територіальної громади в умовах децентралізації, створення дружнього до дітей середовища, відповідно до вимог Конвенції ООН і міжнародних стандартів.

Проєкт «Реформування закладів інституційного догляду дітей у Тернопільській області» впроваджують консорціум ОxfordPolicy Management (Великобританія) і Міжнародна Благодійна організація «Партнерство кожній дитині». Експерти включили в цю програму і Петриківський будинок-інтернат. Тому 1 грудня відбулося засідання міжвідомчої робочої групи, де представили комплексну оцінку цього закладу. Окрім того, окреслили концептуальне бачення перетворення інтернату у Центр соціальної адаптації та підтримки осіб з інвалідністю. Наголошую, направлення дітей у подібні заклади незабаром припинять. Ми маємо знаходити інші шляхи вирішення питань із дітьми, які мають порушення розвитку. Для такої малечі, а також їхніх батьків треба розвивати послуги в громаді, тобто за місцем їхнього проживання. Там необхідно створювати послуги раннього втручання, реабілітації, денного догляду, персонального помічника, перепочинку для батьків, спеціалізовані прийомні сім’ї, малі групові будинки, послуги підтриманого проживання тощо.

Натомість будинок-інтернат має бути перетворений на клієнто-орієнтований заклад для дорослих. Там будуть різні форми надання соціальних послуг: послуги стаціонарного догляду, підтриманого проживання, паліативного догляду, а також індивідуальні послуги, відповідно до потреб кожної особи. Адже, як у сім’ї, ми у громаді - відповідальні за кожного її члена. Людина, яка має порушення функціональності має бути адаптована для проживання у суспільстві. Навіть у назву закладу закладуть те, чого ми прагнемо досягнути. Ми хочемо, щоб люди були адаптовані, могли отримати роботу і послуги за межами закладу. Тож місія нового закладу у таких словах – «забезпечення гідного життя».

D9B2A5AA-FCBA-4BBF-96E6-F179DDEDE6C6
D9B2A5AA-FCBA-4BBF-96E6-F179DDEDE6C6

- Про які перспективи інтернату можна вже говорити? - Повторюся - заклад не прийматиме дітей. Влаштування дітей, позбавлених батьківської опіки, з інвалідністю (за потреби) має відбуватися до малого групового будинку. Будинок-інтернат має бути корисним і ефективним для громад, щоб у майбутньому вони були зацікавлені закупляти його послуги. Заклад у Петрикові може надавати послуги для громадам Тернополя і всієї області. Його спеціалісти повинні адаптувати людину з функціональними порушеннями, щоб вона могла повернутися в громаду, сприяти її адаптації в соціумі. - Описані вами зміни можуть зачепити інші інтернатні заклади? - Заклад у Петрикові має шанси стати пілотним. Нові підходи, викладені у Плані його трансформації, можуть згодом допомогти запровадити зміни в аналогічних закладах по всій Україні.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео